Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Online vállalkozásépítés egyszeregy

Online vállalkozásépítés egyszeregy

Mik az első lépések az online vállalkozásépítés útján? „Legyen egy miérted!”  javasolják a marketing cégek képviselői. Igen, tényleg ez az első lépés minden vállalkozásépítéskor. Fogalmazd meg, hogy miért szeretnél vállalkozni, mi az az ok, mi a cél, amit el szeretnél érni. Na de mi kell még, mik az első lépések az online vállalkozásépítésben?

 

Személyes célok, amiért vállalkozni szeretnél

Mit szeretnél csinálni? Mit nem szeretnél egyáltalán csinálni? Mi a szíved mélyének indoka? Halld meg, legyen füled hozzá. Mi az, amiért tényleg szeretnél vállalkozó lenni? A pénz nem jó ok! Ha csak a pénz miatt indítasz vállalkozást, nem lesz hosszú életű.

Ha kiváncsi vagy, hogyan vélekedik egy coach a vállalkozásépítésről, katt ide.

Írd le. Nem fontos egy nap alatt befejezni, folyamatosan bővülhet a lista. Ahogy telnek a napok, hetek és veszítenél a lendületből, olvasd át újra ezt a listát. Mindent írj le, amit ide valónak gondolsz! A papír elbírja.

 

Online vállalkozásépítéshez is fontos az üzleti terv

Ez valójában inkább hasonlít egy brain stormingra, azaz amikor összeszeded a gondolataidat és belősz egy irányt.

Legyen egy terved. Bármilyen kicsi, nem letisztázott, de legyen leírva. Ne aggódj, nem kell megmutatnod senkinek! Hivatalos üzleti tervet benyújtani csak nagyobb cégek esetén szükséges, illetve ha hitelt szeretnél felvenni, vagy valamilyeyn pályázatot beadni. Neked most tökéletesen megfelel, ha egy vázlatot készítesz saját magadnak és nagyjából megfogalmazod az üzleti céljaidat és az oda vezető tervezett (!) utat.

Fontos, hogy ez egy TERV! Egyáltalán nem biztos, hogy ez fog megvalósulni. Úgy is mondhatnám, hogy szinte biztos, hogy nem EZ fog, ÍGY megvalósulni. Az első néhány üzleti terv sokszor a kukában végzi. Írd számítógépen, ott könnyebb javítani.

 

Mi kerüljön az online vállalkozásépítés házi üzleti tervébe?

Írd bele néhány mondatban, hogy mit tervezel 5 éven belül? 3 éven belül? 1 éven belül?

Mit teszel ezért a célért a következő 1 hónapban? 3 hónapban? 6 hónapban?

Mindent írj bele, ami csak eszedbe jut. Később lehet rajta módosítani. Bármit, amit be tudsz tervezni, írj le.

Milyen terméked lesz? Mi az árazási stratégiád? Nem baj, ha még nem tudsz pontosan válaszolni, idővel ezt is megtanulod.

Hogyan fogod reklámozni magad? Honnan fognak az emberek értesülni arról, hogy te vagy és ezzel foglalkozol? (Facebook profil és egyéb személyes profilok nem a legszerencsésebb megoldás.)

Lesznek fehér foltok, de nem baj! Lényeg, hogy legalább minden hónapra tűzz ki egy célt és azon legyen a figyelmed, arra helyezd a fókuszt.

Jellemző az emberekre, hogy alábecsülik azt, amit 5 éven belül képesek elérni és túlbecsülik azt, amire 1 év alatt képesek. Gondolkodj nagyban! Mit szeretnél elérni a cégeddel, a vállalkozásoddal 5 év alatt? Haladj innen visszafelé a tervezésben.

 

Célcsoport meghatározása elengedhetetlen az online vállalkozásépítéshez

Kinek ajánlod a termékedet, szolgáltatásodat? Ki az ideális vásárlód? Fogalmazd meg olyan részletesen, ahogyan csak tudod.

Melyik az a közösségi felület, ahol otthon érzed magad? Vajon ez ugyanaz a közösségi felület, ahol a leendő vevőid is töltik az idejüket? Ha igen, hogyan akarod őket elérni? Ha nem itt vannak, akkor hol, és hajlandó vagy-e megtanulni a másik felület használatát?

Sok vállalkozó legelső célcsoport mintája saját maga az online vállalkozásépítés során. Ez egyáltalán nem baj! Írj magadnak, „beszélj magadhoz”, amikor írod a cikkeket. Fogalmazz úgy, mintha magandnak adnál tanácsot. Vagy akára legjobb barátnődnek, bárkinek, akit magad elé tudsz képzelni ahogyan elégedetten használja a termékedet, igénybe veszi a szolgáltatásodat.

 

Online felület, vagy offline hely? Mindkettő!

Sok vállalkozás offline valósul meg, azonban nagyon javaslom, hogy még így is legyen online jelenlét is. Ma már azt hiszem, nem kell senkit meggyőznöm, mennyire hasznos tud lenni, ha széles körben ismerik a terméked, szolgáltatásod. Ha fizikai üzleted van, akkor is kell online felület, mert a vevők nagy része a Facebookon fogja megnézni a nyitvatartási időt és nem a tudakozótól fogja megkérdezni.

Kell kommunikálnod a vevőiddel, a kérdés, hogy hol tegyed? Hogyan adj hírt magadról?

A közösségi média tökéletes megoldást jelenthet, kérdés, hogy melyiken van jelen a célcsoportod. Tanuld ki azt a felületet majd később terjeszkedj másikra is.

 

Megfelelő technikai eszközök

Mobiltelefon, és egy notebook. Természetesen ha offline üzleted is, van, illetve az online vállalkozásodhoz szükséges offline infrastruktúra, akkor arra is szükséged van.

Nem kell azonban túlzásba vinni. Eleinte mindent el tudsz kezdeni ingyen, vagy nagyon olcsón. Nem szükséges azonnal a legmenőbb szoftverekbe beruházni, csak amikor odáig fejlődött a vállalkozásod. Akkor viszont nem árt jó minőségűt venni, legyen szó bármiről. Nem mindenen szabad spórolni. Csak egy példa, ha szeretnél videót, hanganyagot készíteni, egyáltalán nem mindegy, milyen a mikrofon, mert duplán, triplán dolgozhatsz, ha külön fel kell venned a hangot. De ez általában nem az első lépések közé tartozik, hacsak nem pont ilyesmivel foglalkozik az online vállalkozásod. (Bár menő YouTube csatorna is eleinte mobiltelefonra vette fel az utzai interjúkat, csak később tértek át rendes mikrofonra, szóval ez sem akadály.)

 

Online vállalkozásépítés következő lépése a weboldal

Idővel szükséged lesz weboldalra. Ha úgy gondolod, hogy most még nincs itt az ideje, akkor is érdemes a hátsó gondolataid közé betenni. Egy weboldal a bloggal, hírlevéllel tudja biztosítani számodra a valódi szabadságot, hiszen ezek akkor is dolgoznak neked, amikor te pihensz, vagy mást csinálsz éppen.

Gondold át, miről tudnál blogot írni, milyen folyamatot tudnál rábízni a weboldaladra. Vásárlók szerzése? A vállalkozásodhoz kapcsolt webshop? Automata hírlevélrendszer, ami folyamatosan hozza a vásárlókat, majd ha vásárol, automatikusan újra felveszi velük a kapcsolatot? Neked csak felügyelned kell.

A közösségi média egy idő után nagy valószínűséggel kevés lesz, legalábbis ha nagyban gondolkodsz.

Szeretnél erről bővebben olvasni? Ebben a cikkben összehasonlítom a közösségi felületeket a weboldallal.

 

Könyvelő, ügyvéd is kell az online vállalkozásépítéshez

Fontos, de nem az első lépés. Egyik sem! Most még csak tervezel.

Nézz utána, kérdezz tőlük, de egyelőre csak tájékozódj. Mire lesz szükséged online vállalkozásépítés témában, mik a kezdeti lépések, kb milyen költségekre számíthatsz? Kérdezz, gyűjts információt.

Járj utána, hogy milyen gyakran szükséges a könyvelővel találkozni, mikről gyűjts számlát, milyen vállalkozási formát válassz. Ez országoonként elétrő, így alaposan járd körbe a témát saját magad is a hivatalos weboldalakon. Kérdezz rá a hivatalban, ahol a vállalkozásodat elindítod. (Ez pl Németországban a Rathaus, Magyarországon az Ügyfélkapu is lehet)

 

Hogyan lehet kikerülni a költségeket az online vállalkozásépítés során?

Lesznek olyan dolgok, szabályok, törvények, amik miatt esetleg mérges leszel. Adók és illetékek, fizetnivalók, amiket nem tudsz és nem is szabad kikerülni. Ez az önismeret következő lépcsője. El kell fogadnod, hogy a bevételed egy része nem a tiéd! Nem magadnak keresed!

Sosem lehet cél ezeket a költségeket eldugdosni, kikerülni. Amit kell, persze lehet csökkenteni, de csak a törvényesség keretein belül. Építs akkora vállalkozást hogy ne legyen gond ezeknek a pénzeknek a befizetése!

Ok, könnyű mondani? Igen, könnyű. Gondolkozz nagyban! Ha a célod már most az, hogy kikerüld a kötelezettségeidet, akkor még mindig alkalmazottként gondolkozol, ahol sokszor sikk becsapni a főnököt.

Itt saját magadat csapod be. Nem tartod magad képesnek arra, hogy tisztán játssz, így nem fogsz tudni sokáig tükörbe nézni, nem fogsz tudni szívedből vállalkozást építeni és ez meg fog látszani. Érezni fogják a vásárlóid, üzletfeleid, munkatársaid, beosztottjaid. Nem lesz hosszú életű a vállalkozásod.

 

 

Mire lesz még szükséged az online vállalkozásépítéshez?

Külön bankszámla, külön PayPal, vagy amit tervezel a pénzforgalomhoz. Bár csábító lehet és költséghatékonynak tűnik, ha nem nyitsz külön bankszámlát az online vállalkozásépítés ürügyén, és eleinte működhet is, ha van önuralmad és pontosan tudod vezetni a pénzügyeidet. Hosszú távon azonban megint visszakanyarohatunk a nagyban gondolkodásra. Egy bankszámla havi díja eltörpül amellett, ha örökre „kicsi” maradsz, mert azt érzed, elérted a limitet és nem tudsz áttörni rajta.

A vállalkozás saját email címe (lehetőleg saját domain néven). Ingyenes email szolgáltatón küldöttcéges levél elég ciki. Eleinte még csak-csak elmegy. De hosszú távon semmiképpen ne gondolkozz ilyesmiben,

Külön telefonszámra is szükséged lehet, ehhez praktikus a két simkártyát kezelő mobiltelefon, így egy készülékkel tudsz kezelni két telefonszámot.

 

 

Folytasd a listát

Gondold át, hogy mire van szükséged, nem baj, ha most nem jut eszedbe még minden. A lista sosem lesz teljesen teljes, hiszen minden vállalkozás más és más. A vállalkozás ahogyan nől, gyarapszik, mindig más és más szempontok alapján dönti el, mire van szüksége.

Amiket felsoroltam, azokra mindegyik vállalkozásnak szüksége van a kezdet kezdetétől, a legvégéig. Ahogy látod, egyáltalán nem hosszú a lista.

Haladj lépésről lépésre, egyszerre csak egy ponttal foglalkozz. Csak utána haladj tovább. Szánj erre néhány órát, illetve aludj rá egyet és újra nézd át. Ne törekedj a tökéletesre, mert egyrészt kezdőként jelenleg nincs akkora tudásod, hogy mindent pontosan meg tudj határozni, másrészt egy vállalkozás életében minden változhat, ahogyan fejlődik, növekedik. És ez így van rendjén, ne félj a változástól.

Ez a lista, amit most leírtál magadnak, a most-ra érvényes. Időről időre vizsgáld felül, egészítsd ki, készíts teljesen újat.

Egy tanács, ne töröld egyiket sem, inkább archiváld. Később fontos lehet statisztikai szempontból, illetve újra olvasva mosolyogva tudsz visszatekinteni a kezdeti lépésekre.

 

Kezd el most az online vállalkozásépítést!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük