Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Hírlevél marketing: kell ez neked?

Hírlevél marketing, e-mail marketing

Minden évben felröppen a hír, hogy a hírlevél már a múlté, a hírlevél marketing csillaga leáldozott. Talán vállalkozóként már elgondolkodtál azon, érdemes-e egyáltalán költened a hírlevélre, és akár egy marketingest megfizetni, akár magadnak beállítani, hiszen ott van a közösségi média, ahol elérheted a célcsoportod, és valós időben tudsz velük kommunikálni.

 

Tartalom:

  1. Miért pont hírlevél marketing?
  2. Én kezdő vállalkozó vagyok, nincs is szükségem hírlevélre
  3. Így is megy a bolt, minek nekem hírlevél?
  4. Vállalkozóként szinte kötelező a hírlevél marketing, ha jót akarsz magadnak
  5. Mire való a hírlevél marketing?
  6. Tartsd be az íratlan és az írott szabályokat!
  7. Hírlevél marketing mindenkinek!
  8. Megéri a hírlevél marketinggel foglalkozni?

 

Miért pont hírlevél marketing?

Aki feliratkozott tényleg meg is kapja a leveleid. A hírlevélből általában többen kattintanak a benne lévő linkre, mint más felületről. Hírlevéllel közvetlenül el tudod érni a feliratkozókat. Ők tényleg rád kíváncsiak.

A hírlevél felhasználhatósága olyan sokoldalú, hogy a poszt terjedelme nem teszi lehetővé mindre kitérni. Képes a feliratkozók véleményét megváltoztatni, az esetleges fenntartásaikat kezelni. Képes eladásokat és újra eladásokat generálni. Érdeklődést kelt fel, cselekvésre ösztönöz.

A hírlevél csak a tiéd! Betartva a jogszabályokat sokkal szabadabban dolgozhatsz a hírlevéllel, mint akár a közösségi marketing felületen, vagy akár keresőoptimalizálással. Sajnos ritkán, de előfordul, hogy a weboldallal is gondok vannak akár tárhelyszolgáltatói oldalról, akár nálad akadt össze valami. A hírlevél listád azonban ott van, azon keresztül még mindig tudsz kommunikálni az olvasóiddal.

 

Én kezdő vállalkozó vagyok, nincs is szükségem hírlevélre

Kezdőként az idő az ellenséged. Jó lenne, ha már tegnap ismert lettél volna a területeden. Ha már múlt héten mindenki ódákat zengett volna rólad. Egy kezdő hírlevél sorozattal könnyen ismertté teheted magad a feliratkozó szemében.

A hírlevél nem egy blog, amit ha egyszer elkattintott róla az olvasó, lehet, hogy nem talál meg újra. Nem is egy közösségi média felület, ahol olykor csak néhány óráig láthatja a posztodat, aztán eltűnik a szeme elől. A hírlevelet újra és újra elolvashatja, bármikor megnyithatja, ott marad a postafiókjában, amíg nem törli.

Azonban egy hírlevél marketing felépítéséhez idő kell. Akár hónapokra is szükség lehet, mire valóban beindul, főleg, ha egy vállalkozás a nulláról kezdi el felépíteni. Éppen ezért fontos már szinte a honlap indulásával egy időben elindítani a hírlevelet.

 

Így is megy a bolt, minek nekem hírlevél?

Természetesen, ha így is megy a bolt, és neked ez elég, akkor folytasd.

Ha hírlevelezni kezdesz, számíthatsz arra, hogy megugranak az eladások, egyre több ügyfeled lesz, akiknek nemcsak egyszer fogsz tudni eladni. Igen, tele leszel visszatérő vevőkkel.

Számíthatsz arra, hogy a megnövekedett eladás nem jár együtt megnövekedett hirdetési költséggel, legalábbis nem egyenes arányban.

A hírlevéllel stabil forgalmad lehet. A hírlevelek akkor is dolgoznak helyetted, amikor te éppen szabadságon vagy. Folyamatosan terelik az oldaladra a látogatókat, folyamatosan eladják a termékeidet.

 

Vállalkozóként szinte kötelező a hírlevél marketing, ha jót akarsz magadnak

Több tapasztalat is azt mutatja, hogy az igazi fellendülés a vállalkozás életében a hírlevélnek köszönhetően indult be. Olcsó, nagyon nagy részben automatizálható. Akár évekig nem kell belenyúlni egyes részeibe.

Ráadásul, ha már jól menő üzleted van, a hírlevél feliratkozás számodra nem is jelent akkora kihívást, mint egy induló vállalkozásnak.

Jó esetben már van egy e-mail listád, hiszen az online számla kiküldéshez, megrendelés visszaigazolásához szükséged volt az ügyfeled engedélyével bekérni az e-mail címét. Egyszerűen küldj nekik egy levelet, amiben elmondod, hogy mostantól közvetlenül értesülhetnek az akciókról, és az újdonságokról, valamit a feliratkozóknak időről időre különlegességeket ajánlasz, amit a hírlevélben kaphatnak meg. Ha szeretnének feliratkozni, itt a link. Ennyi. Máris van egy listád, amivel elérheted a régebbi ügyfeleidet.

Az eladás folyamatát is módosíthatod egy plusz pipa beszúrásával, amikor elfogadja az adatkezelést. Szabadon bejelölheti, hogy szeretne-e hírlevelet kapni tőled a továbbiakban, így a megrendeléssel egy időben azonnal a hírlevél listádra is kerülhet, ha szeretne.

 

Mire való a hírlevél marketing?

Többféle levelet küldhetsz, többféle céllal.

-Önmagad, a céged hitelességét, szakértői megítélését felépítheted.

-Promóciós, direkt eladás jellegű leveleket is küldhetsz.

-A régi ügyfeleidet felkeresheted vásárlás után, hogy írják meg a véleményüket.

-Piackutatáshoz közvetlenül meg tudod kérdezni az ügyfeleidet

-Bizalmasabb a kapcsolat az ügyfelekkel, mint más online csatornán.

 

Tartsd be az íratlan és az írott szabályokat!

Nézz utána, hogy az országod vonatkozó jogszabályai milyen követelményeket támasztanak a hírlevél küldéssel kapcsolatban és azt mindenképpen tartsd be. Ha nem vagy tisztában ezzel, kérd egy jogász segítségét.

Azt remélem mondanom sem kell, hogy a gyűjtött adatokkal tényleg nem élhetsz vissza, nem adhatod ki harmadik félnek. Kicsit sem, egyet sem, semmit sem! Sem pénzért, sem ingyen. Sehogy!

Ami az íratlan szabályokat illeti, tartsd tiszteletben a feliratkozóidat! Mindig értékes tartalmad adj nekik. Legyél könnyen elérhető számukra! Könnyen tudjanak válaszolni neked (érdemes úgy beállítani a hírlevelet, hogy közvetlenül arra tudjon válaszolni).

Figyelj arra, hogy ne jelölje az olvasó, vagy a levelező fiókja spamnek a hírleveleidet. (Erről bővebben a miért lesz spam levél a hírlevelemből című cikkben olvashatsz)

Legyen könnyű a leiratkozás is, még akkor is, ha a jogszabályok nem annyira szőrős szívűek ebben a témában. Leiratkozási ötletekért katt ide!

Ízléses,egyszerű kinézettel még egy hírlevéllel sem fogsz mellélőni. Természetesen legyen könnyen olvasható, jól megszerkesztett, tagolt.

 

Hírlevél marketing mindenkinek!

Egyre több vállalkozó látja, érzi, hogy a social médiára támaszkodni kizárólagosan olyan, mint az orosz rulett. Nagyon jó érzés, amikor az általam követett és nagyra tartott Facebook vállalkozók végre veszik a bátorságot és kilépnek a social média keretei (és kötöttségei) közül és elindítanak egy saját weboldalt, saját bloggal, saját hírlevél rendszerrel.

Véleményem szerint ilyenkor válik valaki „komoly” vállalkozóvá. Saját weboldal, saját blog, saját hírlevél. Egészen idáig csak kicsiben gondolkozik, csak a korlátokig lát el a vállalkozó. Nagyban csak a social médián kívül lehet gondolkozni. Természetesen a közösségi médiával kézen fogva, de a honlappal stabil alapokat építve.

 

Megéri a hírlevél marketinggel foglalkozni?

Hírlevél marketinggel olyanokat is el tudsz érni, akiket a közösségi felületeken álmodban sem! Ráadásul sokkal olcsóbban. Elegendő egyszer kifizetned a hirdetésre a pénzt. Aki egyszer feliratkozik, már mindig el fogod tudni érni. Az email fiókját nem sűrűn váltogatják az emberek. A közösség profiljukat gyakrabban cserélgetik (ennek oka is megérne néhány posztot).

Ha minőségi tartalmad adsz a hírlevélben, akkor nem fog leiratkozni az olvasó, cserében szívesen fog vásárolni tőled. Ráadásul a hírlevél sokkal lazább a tartalmat illetően, mint egy közösségi felület. Néhány szabályt betartva, a feliratkozóval közösen tudtok tenni azért, hogy a leveled ne a spam vagy a promóciók mappában landoljon.

Hírlevéllel könnyebben lehet értékesíteni, akár többször, a visszatérő vásárlókat elérni! A hírlevél gyakorlatilag egy pénzhozó eszköz a kezedben.

Olcsó, elegendő egyszer rákölteni. A hírlevél szoftver havi díját befizetni, ami még mindig olcsóbb, ha azt nézzük, hogy ugyanennyi embert havonta mennyi pénzből érnék el egy hirdetéssel. Még akkor is megéri, ha külön marketinges foglalkozik a hírlevél sorozat összerakásával, a rendszer felépítésével, hiszen a kész sorozatot évekig ingyen kiküldhetem, a felépített rendszerbe akár évekig nem kell belenyúlni. Cserébe folyamatosan hozza az eladásokat.

 

Remélem, meghoztam a kedved a hírlevél kipróbálásához, de legalábbis sikerült elindítanom egy gondolatot. Döntsd el te, hogy megéri-e hírlevél marketingbe fektetned. Ha bármi kérdésed van a témában, írj kommentet a poszt alatt!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük