Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Mesterséges intelligenciát a piackutatás során is használhatod

Mesterséges intelligencia a piackutatás során

Ma már egyre több mamut cég alkalmaz mesterséges intelligenciát a piackutatás során például a célcsoport meghatározására és a termékeik bemutatására. Ezek az algoritmusok egyáltalán semmit nem vesznek figyelembe a klasszikus piackutatás lépéseiből, hanem kizárólag egyetlen egy dologra figyelnek. Egyetlen egy dolog alapján döntik el, hogy mit mutatnak meg neked. Ez az egyetlen egy adat pedig az, hogy mit csináltál eddig.

 

Hogyan dönt a mesterséges intelligencia a piackutatás során?

Az MI a piackutatás során a te viselkedésedet elemzi. Mit néztél meg, hol álltál meg a görgetésben és töltöttél el több időt? Mit vásároltál, mire adtál pozitív és mire negatív értékelést?

Minden adat fontos az MI algoritmusoknak. Ezt a tevékenységedet összevetik más hasonló viselkedést mutató felhasználókkal, és azokat a termékeket fogják neked megmutatni, amit a hasonló érdeklődésű emberek megvettek, megnéztek, stb. Így működik az Amazon, a Netflix, és a Facebook is.

A mesterséges intelligencia annyiban különbözik az egyszerű adatfeldolgozó szoftverektől, hogy képes a visszajelzésekből tanulni, majd módosítani a korábbi döntését és relevánsabb termékeket képes így mutatni neked akár anélkül, hogy egy ember közbe avatkozna. Képes arra, hogy egy új terméknél megjósolja, vajon tetszeni fog-e neked, vagy nem. Ezt hívjuk prediktív elemzésnek (ha láttad Tom Cruise Különvélemény című filmjét, akkor könnyen el tudod képzelni)

 

A mesterséges intelligencia piackutatási hatékonysága a te életedben

A mesterséges intelligencia pontos működése mindig vállalati titok! A cégeknek nem áll érdekében, hogy részletesen feltárják a saját algoritmusuk működését. Azonban a néhány közre adott adat, illetve a felhasználói tapasztalat következtetni enged a működésükre.

Csak figyeld meg te is, legyél kíváncsi. Kezdj el például cuki kutyás oldalakat lájkolni és bekövetni a Facebookon. Nem kell sokat. Figyeld meg, hogy milyen ajánlott csoportokat mutat neked ezek után. Esetleg vásárolj valamit, vagy csak keress rá, illetve beszélj róla a telefonod jelenlétében, és máris a kapcsolódó reklámokat fogod látni.

 

Hogyan tudod használni a mesterséges intelligenciát a piackutatás során?

2022 novemberétől a nagyközönség számára is elérhető MI-k új dimenziókat nyitottak meg a kisemberek számára is. Hogyan tudod te piackutatásra használni? (vagy bármilyen tevékenységre)

Addig, amíg a te céged nem olyan hatalmas, mint az Amazon, vagy a Netflix, vagy nem vagy profi programozó, aki megalkot egy ilyen algoritmust, addig úgy gondolom, igen hasznos lesz számodra a hagyományos piackutatás lépésein végig menni.

Ez nem azt jelenti, hogy a munkád során egyáltalán ne használj mesterséges intelligenciát! Sőt! Arra bíztatlak, hogy tanuld meg használni, mert nagyon meg tudja könnyíteni a dolgodat. Ebben a konkrét esetben például a piackutatás során kapott adatokat sokkal gyorsabban elemzi, csoportosítja és kivonatot készít azok szerint a szempontok szerint, amit kérsz tőle. Húzós és drága munkaórákat spórol meg neked, ha jól tudsz vele kommunikálni. Az MI azt adja, amit úgy gondolja, hogy kérsz tőle. Tanuld meg a nyelvét, hogy pontosan le tudd írni, meg tudd fogalmazni, amire szükséged van a marketinged során (vagy akár más területen is), és akkor képes azt megadni neked!

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük