Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Közösségi média jelenlét, vs. saját weboldal

Közösségi média ikonjai

A kezdő kisvállalkozóban sokszor felmerül a kérdés, hogy építsen-e weboldalt, vagy kizárólag a közösségi média jelenlétre koncentráljon. Mivel a social média felületen gyorsan, ingyen, egyszerűen létre lehet hozni egy oldalt, így legtöbbjük az online jelenlétet ezzel ki is pipálja. De vajon elegendő-e, ha csak a közösségi média jelenlétre koncentrál a kisvállalkozó?

 

Tartalomjegyzék

  1. Közösségi média jelenlét előnyei
  2. Közösségi média jelenlét hátrányai
  3. Saját weboldal előnyei
  4. Saját weboldal hátrányai
  5. Konklúzió

 

Vegyük sorban.

Közösségi média jelenlét előnyei

Ingyen, gyorsan, valóban néhány kattintással már készen is van a saját közösségi média oldalunk. Innen fogva a felülettől függően könnyű érdeklődőket, követőket szerezni. Van, ahol ez automatikusan megy (pl. TikTok), van, ahol némi hozzáértést kíván (pl. Instagram), és van, ahol aktívan tudsz tenni a követőtáborod bővítéséért (pl. Facebook).

Könnyű a célcsoportoddal kommunikálni, ha poszt alatt válaszolsz meg egy kérdést, azt többen látják. Bekapcsolódhatnak, tanulhatnak más kérdéséből, egyszerre többekhez tudsz szólni.

Könnyű információt gyűjteni a célcsoportod aktuális életeseményeiről.

valóban egy közösséget, társas emberi kapcsolatokat tudsz kialakítani, közvetlen, sokak számára biztonságos (értsd nem kell vállalnia az arcát, nem kell szemben állnia a többiekkel, könnyebben megnyílik, könnyebben felenged)

Némileg tudod rendszerezni az információt és tudást fileok, kalauzok, hashtagek, kulcsszavak stb segítségével.

Nem tudod eldönteni, hogy Facebook oldalt, vagy csoportot indíts inkább? Olvasd el ezt a cikket.

Tudod hirdetni, ami az adott közösségi felületen jelenik meg (ez egyben lehet akár hátrány is, mivel CSAK azon a felületen jelenik meg a hirdetésed, bár a Face-Insta-Messenger trió elég jónak számít közösségi média hirdetésben)

Kevés hozzáértés szükséges hozzá és akár egy mobiltelefon is elég lehet a munkánkhoz. A legtöbb közösségi média felület elvégzi automatikusan a szöveg, illetve a legtöbb kép optimalizálását.

 

 

Közösségi média jelenlét hátrányai

Nem a tiéd. Ez az egyik legnagyobb hátrány mindközül. Nem te szabod a szabályokat, nem úgy fogalmazol, ahogyan szeretnél.

Sok követőd nem is lát, mert egy ideig nem követett, így az algoritmus(ok) hátrébb sorolták a posztjaidat. Folyamatos reakció, vagy olvasással töltött idő szükséges ahhoz, hogy egyáltalán lássa a követőd a posztjaidat.

Ha dolgozol, haladsz, ha nem dolgozol, jó esetben megállsz, de inkább követőket vesztesz, lásd előző pont. Ha nem teszel ki posztot egy ideig, hiába van több ezer követőd, nem fogják látni, amikor újra megjelensz. Vagy már nem fogja őket érdekelni, hiszen nem találtak téged, kerestek más megoldást a problémájukra.

Csak néhány hétre tudod időzíteni a posztokat. Egy poszt élettartama a hírfolyamon talán órákban, de inkább percekben mérhető. Természetesen a saját oldaladon, vagy csoportodban megmaradnak a posztjaid, de sokan nem lépnek be a csoportba, oldal felületére, csak a hírfolyamból olvassák a cikkeidet.

Nem olyan a design. Nem tudsz akármilyen tartalmat közzétenni, akármilyen minőségben.

Nem való keresésre. Egy Facebookba hiába írsz kereső kifejezést, nem fog több tízezer relevánsnak tűnő találatot kiadni. Az Instán re tud keresni hashtagre az érdeklődő, de vajon azokat a kifejezéseket használja-e, ékezettel, vagy anélkül írja-e be, raggal, vagy anélkül, amire te optimalizáltad a posztodat?

Csak az adott közösségi médiában profillal rendelkezők között tudsz érdeklődőket és követőket szerezni. Bár, ha nagyon jó a tartalom és nyilvános a csoport, illetve ha face oldalad van, akkor már megjelenik Google keresésben a Face is. Egy zárt csoporttal ezt nem tudod megtenni.

Körülményes eladni vele.

Nehézkes adatokat gyűjteni a látogatókról, nehéz statisztikát vezetni.

 

 

Saját weboldal előnyei

Kereső (Google, Yahoo, stb) találatai között meg tud jelenni. Keresőmotoroknak mindegy az ékezet, mindegy a rag. Értik, amit írsz, és nem csak a pontos kifejezérst nézik, hanem a releváns (ami témában hasonlít) kapcsolódó tartalmat.

Saját tulajdon, szinte azt tehetsz vele, amit akarsz (a törvényesség határain belül).

Örökkévalóságnak készül a tartalom rajta. Egy cikkedet akát évek múlva is fel fogja hozni a találatok között a keresőmotor. Ha jó a keresőoptimalizálás, akkor az elsők között…évek múlva is…

A hirdetéseid bárhol, bármelyik hirdetési felületen megjelenhetnek (AdSence), de te is megoszthatod, így a közösségi csatornákról is tusz látogatókat terelni a weboldaladra.

Tudsz ráépíteni blogot, amivel vonzod az érdeklődőket (és a keresőmotorokat) a keresőkből. Azokat is, akiknek nincs közösségi média profiljuk. A blog akkor is az oldaladra tereli az érdeklődőket, ha éppen nem érsz rá posztolni hetekig.

Tudsz email címet gyűjteni, hírlevelet indítani, ajánlatokkal megkeresni levélben a követőidet.

El tudsz vele adni, az eladást tudod automatizálni akár teljes mértékben. Javaslom azért, hogy „legyél ott” a vásárlásoknál. Legyél elérhető.

Könnyen, automatikusan tudja gyűjteni a statisztikai adatokat. Akár az első naptól fogva látod, hogy hányan érkeztek, honnan, hogyan és ennek megfelelően tudsz módosítani, ha szükséges.

Felkeltettem az érdeklődésed a saját honlap iránt? Olvass még többet a saját weboldal készítésről.

 

 

Saját weboldal hátrányai

Fizetős. Domain és tárhely évente néhány ezer Ft. Maga a weboldal akár ingyen is lehet, ha a vállalkozásodnak ez megfelel.

Lassú. Lassabban épül a látogatottság. Közösségi média megosztásokkal segítheted, de sokan nem szeretnek elnavigálni a social felületről.

A néhány kattintásnál több kell a beállításához, de a jó hír, hogy ma már komoly programozói ismeretek nem szükségesek, valóban elég kattintgatni.

Jobb, ha nem mobilon dolgozunk vele.

Körülményes közösséget építeni vele. Bár nem lehetetlen, nem ez az elsődleges funkciója.

Kell némi hozzáértés, mint például képek optimalizálása, keresőoptimalizált szövegírás, látogatói szokások ismerete, designelemek és weboldal elemek, stb. hogy valóban úgy viselkedjen a honlap és a maximumot tudja neked nyújtani.

 

 

Konklúzió

Abban egyet ért mindenki, hogy kell online felület. Induláskor elegendőnek tűnhet a közösségi média jelenlét, hiszen könnyű közösséget építeni, könnyű a követőkkel kommunikálni, sokmindent meg lehet tudni az érdeklődőkől, a célpiacról.

Hosszútávon és tartósan azonban mindenképpen javaslom egy saját weboldal, azon belül saját blog és hírlevél rendszer létrehozását is. Ez nem sokkal több energia, hiszen a meglévő közösségi média posztokból készülhetnek a blogbejegyzések. Bár némi tanulást igényel és minimális pénzbefektetést, egy weboldal stabil alapot ad minden vállalkozónak.

Összességében a két felület nem lehet egymás konkurense, mivel csak nagyon kicsit lehet őket összehasonlítani. Állítsd a mind a közösségi média jelenlétet és a saját weboldaladat is a vállalkozásod szolgáltatába és érj el kimagasló sikereket!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük