Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Mi az az online marketing

Mi az az online marketing és mik a lépései?

Mi az az online marketing? – kérdezik sokan. Legutóbb az önkormányzati tisztviselő kérte, hogy írjam jobban körül, mert bár ő érti és ismeri a fogalmat, a cégjegyzéket bárki megnézheti, így mindenképpen úgy kell fogalmazni, hogy bárki számára világos legyen, mivel foglalkozom.

 

Egyáltalán mi az a marketing?

Ahhoz, hogy megértsük, mi az az online marketing (vagy egyes országokban digitális marketing) érdemes kicsit távolabbról megvizsgálni a témát. Mi az a marketing?

A marketing a Magyar etimológiai szótár szerint: ‘piackutatás, piacszervezés’. Az angol ’market’, azaz piac szóból ered és piacra visz, piacon elad az eredeti értelme.

Mivel a szó angol eredetű, és a kifejezés szintén angol nyelvterületről származik, nézzük meg, hogy mit mond az angol Oxford szótár a marketing fogalmáról:

marketing, n. : The action or business of bringing or sending a product or commodity to market; (now chiefly, Business) the action, business, or process of promoting… (Termék vagy áru piacra vitelével vagy küldésével kapcsolatos tevékenység vagy üzlet; (most főként Üzleti) a tevékenység, az üzlet vagy a promóciós folyamat)

Elmondhatjuk tehát, hogy a marketing gyakorlatilag egy folyamat, amikor megkérjük az embereket, hogy tegyenek meg valamit. Ez a valami nem feltétlenül a vásárlás. Lehet bármi, ami az adott üzlettel kapcsolatos. Akár csatlakozás a cég pontgyűjtő programjához, vagy a könyvesboltban az írói dedikálás, az ételkóstolás, egyes tv és rádió reklámok, vagy óriás plakátok, hirdetőtáblák, és persze a vásárlásra ösztönzések is mind-mind marketing tevékenység. Akár az, hogy átadod a névjegykártyádat azzal, hogy hívjon fel. Igen, természetesen maga a vásárlásra való ösztönzés is ide tartozik.

Lépten nyomon a marketingbe ütközünk, és igen valószínű, hogy komolyan befolyásolja a döntéseinket, de ez már egy másik téma.

 

Mi az az online marketing?

Az online marketing pontosan ugyanaz, mint a marketing, csak az interneten. Ilyenek lehetnek például a hírlevél feliratkozásra ösztönzés, kérés hogy iratkozzon fel egy youTube csatornára, kezdjen el követni az Instagramon, vagy vásároljon tőled terméket.  Még az online kérdőívek kitöltése is ide tartozik. Ez mind online marketing. Egyes szakemberek szerint bármilyenmarketing tevékenység, ami akár csak részben online zajlik már online marketingnek tekinthető.

 

Milyen online marketing csatornák léteznek jelenleg?

Mivel az online világ fejlődése exponenciális, vagy még annál is gyorsabb (a mesterséges intelligencia lehetőségeit kihasználva) így csak néhányat említek a jelenleg legismertebb online marketing csatornák közül, amikhez egészen biztosan volt már szerencséd.

Weboldalak marketingje (például ez, amit éppen olvasol), keresőoptimalizálás, fizetett hirdetések, hírlevelek, bármilyen szöveges, képi, vagy videó alapú tartalmak, közösségi csatornák. Sőt, ma már az influencer marketing, mint fogalom is széles körben elterjedt, bár maga az elgondolás nem új keletű.

 

Mik az online marketing lépései?

Az online marketing folyamatát sokan többféleképpen határozzák meg, azonban a fő lépések mindenkinél azonosak.

1. Célkönözönség meghatározása

Mennyivel olcsóbban fogsz kijönni, ha nem mindenkinek mutatod meg a termékedet, hanem csak azoknak, akiket érdekel?  Egy főműsor időben leadott  tv reklámmal rengeteg olyan embernek mutatod meg a terméked, akit egyáltalán nem érdekel, jó esetben hidegen hagyja. Te azonban rengeteg pénzt fogsz elégetni feleslegesen! Ha azonban ismered a célcsoportod, tehát túl vagy a célközönség meghatározása lépésen, tudni fogod, hogy kik vásárolnak tőled, akkor csak nekik mutatod meg a terméked. Mivel nem költötted el a teljes büdzsét mindenkinek szóló hírdetésre, a célcsoportodnak akár többször is megmutathatod a termékedet. Többször megérintheted őket, így nagyobb eséllyel fognak a folyamat végén azt a cselekvést végrehajtani, amit szeretnél elérni. Így sokkal hatékonyabb és olcsóbb az egész rendszer.

2. Jelenj meg a célközönség előtt

Meg kell jelenned ott, ahol a célközönséged keresi a te termékedet, szolgáltatásodat, vagy ahol az idejét tölti. Ha már tudod, hogy kiknek szeretnél eladni, akkor meg kell keresned, hogy ők hol töltenek el sok időt. Visszatérve a tv reklámokra, nem véletlen, hogy régen a teleshop adásokat délelőtt sugározták, amikor egyrészt olcsóbb volt, másrészt akik otthon voltak ilyenkor (jellemzően nyugdíjasok, kismamák), pontosan nekik szerettek volna eladni. Az online marketing során meg kell határozni, hogy hol találod meg azokat az embereket, akiket a te terméked érdekel, ott meg kell jelenned, így amikor a célközönséged felkeresi azt a csatornát amit szokott, téged fog látni.

3. Jöhet a cselekvés!

Az online marketing harmadik lépése az, hogy a cselekvésre buzdítod a közönségedet. Legyen a marketing cél bármi, akár hírlevél feliratkozás, akár egy termék megvásárlása, vagy csatlakozás egy ingyenes webináriumhoz. Ebben a lépésben a marketingnek el kell érnie a célját.

4. Mérés, javítás, ismétlés.

Minden egyes folyamatot mérni és elemezni kell, illetve folyamatosan figyelemmel kell kísérni a piacot, a konkurenseket és bele kell kalkulálni a stratégiádba. Ennek a lépésnek a célja, hogy alkalmazkodni tudj az új helyzetekhez, bármi is történjen a piacodon.

A piac ugyanis folyamatosan változik. Változik a kínálat, változik a célközönséged, változnak a konkurensek és a gazdasági helyzet is. Ezeket figyelembe kell venned, hogy a bevételed folyamatos legyen, vagy hogy az emberek továbbra is elvégezzék azt a cselekvést, amit szeretnél tőlük.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük