Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Célközönség meghatározása a gyakorlatban

Célközönség meghatározása a gyakorlatban

Az online marketing (vagy digitális marketing) első lépése a célkitűzés után a célközönség meghatározása. Az alábbiakban néhány kérdést fogunk közelebbről megvizsgálni. Ha ezekre a kérdésekre megadod a választ, sokkal közelebb kerülsz a potenciális vásárlóidhoz, aminek az egész marketingben és a komplett termék értékesítésben hatalmas szerepe van. A célközönség meghatározása az egyik alapkő, amire lehet építeni a sikeres online marketinget.

 

Célközönség meghatározása – korosztály

Milyen idősek? Fiatalok? Vannak gyerekeik? Idősebbek? Érdemes 5 éves szórással szűrni a csoportot. Tehát például 30-35 évesek, 60-65 évesek. Mindig nevetnem kell, amikor pont a korcsoport határán vagyok.

 

Célközönség meghatározása – nem

Ez az adat az, ami sajnos nem sajnos manapság érzékeny témának számít, de elengedhetetlen tudni például ha női intimhigiéniás termékeket árulsz. Természetesen ezen kívül is vannak olyan területek, amik inkább a nőket érdeklik, és olyanok is, amik inkább a férfiakat. Ezek a határok azonban egyre inkább elmosódnak. Ha úgy gondolod, hogy nálad is ez a helyzet, akkor a kapott adatokat esetleg súlyozd, és a célközönséged neme kevésbé legyen súlyos az elemzés során. Vagy esetleg csak érdekesség képpen tekints rá, de ne használd a kommunikációdban.

Néhány hirdető platform például kiélezetten érzékeny arra, ha külön a nőknek, vagy a férfiaknak akarsz hirdetni ls jó esetben csak nem engedi ki a hirdetésed.

 

Célközönség meghatározása – érdeklődési kör

Ez már egy sokkal fontosabb pont, mint a közönséged neme. Ha megtaláltad azt, hogy mi érdekli őket, akkor felteheted a kérdést, hogy mi egyéb érdekli még őket. Ha például mobiltelefont vesz, valószínűleg érdekli a kijelzővédő üveg, vagy a mobiltok is. Az Amazon ezt olyan szinten fejlesztette tokélyre, hogy 2018 körül a bevételének 35%-át ilyen kapcsolódó eladásokból szerezte. (forrás: James Coocper)

 

Célközönség meghatározása – kapcsolati státusz

Házas, elvált, egyedülálló, özvegy? Erről az adatról is elmondható ugyanaz, mint a nemnél. Kicsi, szűk piaci szegmensnél érdemes alkalmazni, vagy a marketing magasabb szintjén, amikor már a visszajelzéseket is elemeztük. Erre az adatra nem annyira érzékenyek az algoritmusok, legalábbis jelenleg nem azok. De a célcsoportodnál ez az az adat, ami igencsak könnyen változhat, akár gyorsabban, mint a korosztály, ezért fenntartással vedd figyelembe véleményem szerint… perce a terméked, szolgáltatásod függvényében.

 

Van gyermeke, vannak gyermekeik a célközönségednek?

Ezen nincs mit ragozni. Ugyanakkor bizonyos célcsoportoknál, vagy termékeknél nem biztos, hogy be kell állítani. Ha gyermekjátékokat adsz el, akkor a célcsoportod nemcsak a szülők és nagyszülők, hiszen nem csak ők vesznek például 1 éveseknek való csörgőt. A barátok is vehetnek, de a tinik is heccből. Persze nem ők adják a fő forgalmat.

 

Mire van szüksége a célpiacodnak?

Egy régi marketinges szállóige már, hogy ne a kalapácsot add el, hanem a lyukat a falban. Még tovább haladva a képet a falon, a kellemes hangulatú nappalit, a boldog feleséget, a kiegyensúlyozott családot. Mindezt úgy, hogy tőled egy kalapácsot vesz. Az emberek az érzelmeik szerint döntenek, ha vásárolnak. A te célcsoportodnak mire van szüksége? Teszem azt fejhallgatót vásárolna. Rendben, de milyet? Legyen összecsukható? A hangminőség számít? Legyen kiváló minőségű? Kérlek, alkalmazd a te termékedre. Mit vár el a célcsoportod a te termékedtől? Mire van szüksége, amire a te terméked jelenti a választ?
Az egyik legjobb mód arra, hogy megtudd, mire van szüksége a célpiacodnak, ha a termékek visszajelzéseit elolvasod. Hol találod a termékekről szóló visszajelzéseket? Például a webshopok oldalain (akár az Amazon), vagy a termékről szóló videók kommentjei között, vagy akár a Google keresőben is rákereshetsz.

Ha egatív kritikákat fogalmaznak meg a termék vásárlók, számodra az is informatív, érdemes lehet a rossz minősítéseket is átmazsolázni.

 

Hol keresik a termékeket, vagy a kérdéseikre a választ?

Milyen platformon? Instagram? Amazon? Vagy Google kereső? Egyáltalán online keresnek rá? Miylen tartalmakat részesítenek előnyben? tegyük fel, hogy egy drága tartós terméket árulsz és a célközönség meghatározása során azt látod, hogy a potenciális ügyfelek számtalan blogot elolvasnak, hogy pontosabban megismerjék az adott terméket, akkor máris tudod, hogy blog tartalmat kell gyártanod később. Ha inkább YouTube véleményeket szeretnek nézni, vagy kicsomagolós videót, akkor ez is egy olyan infrmáció, amit ha figyelembe veszel, sokkal hatékonyabb lesz a marketinged.

 

Hol töltik általában az idejüket, ha interneteznek?

Ez is fontos kérdés, de különbözik az előző kérdéstől. Azok az emberek, akik érdeklődnek a te terméked, vgay szolgáltatásod iránt, hol töltik az idejüket, mikor online vannak? Melyik csatornán vannak leginkább jelen? Hol szórakoznak, amikor nem a te termékeddel kapcsolatban lógnak a neten? Instagramon nézegetik a fényképeket? YouTube videókat néznek? Ha igen, van kedvenc csatornájuk, ami a te termékeddel is kapcsolatba hozható? Esetleg helyi érdekeltségű tartalmakat fogyasztanak?

 

Milyen hasonló márkákat vagy termékeket használ a célközönséged? Milyen hasonló szolgáltatást vesz igénybe?

A sikeres értékesítéshez elengedhetetlen, hogy ismerjem a konkurenciámat is. Vajon milyen egyéb lehetősége van a célközönségemnek, hogy hasonló terméket vagy szolgáltatást vásároljon, mint amilyen nekem is van? Ezek a kérdések már átvezetnek a sikeres olnine marketing következő lépéséhez, a termékek összehasonlításához.

 

 

Ezek az első kérdések, inkább csak ismerkedés. Ahogy haladunk előre a marketing lépcsőin és valósítjuk meg a kitűzött tervet, úgy bukkannak fel újabb kérdések, amikkel ki kell egészíteni a listát. Könnyen lehet, hogy neked már most több kérdést kell megvizsgálnod. Ezek a fent felsorolt kérdések csak általánosak, inkább egy irány. Minden esetben a saját vállalkozásodra kell szabnod! Szabadon vegyél fel újabb kérdéseket, vagy ezek közül távolítsd el, ami a te terméked esetében lényegtelen.

 

Töltsd le a Célpiac meghatározása kérdőívet ingyen (Word Dokumentum, vagy  pdf), így könnyebben meg tudod határozni a saját célközönségedet.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük