Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Vállalkozásépítés egy coach szemével – vendégcikk Anyamorfózistól

Mi kell a vállalkozásépítéshez egy coach szerint?

Mielőtt megírtam ezt a cikket, keresgéltem a neten. Vállalkozásépítés témakörben kivétel nélkül mindenki így kezdi: Találd meg a fókuszt, találd meg a miértedet, fogalmazd meg a céljaidat, vágyaidat.

Tényleg csak ennyi lenne? Nem hiszed? Szerinted ennél sokkal többre van szükség?

Keress fel olyan embereket, akik már sikeres vállalkozást felépítettek és több éve a piacon vannak. Mi szükséges a vállalkozáshoz? Azzal kezdték, hogy elbattyogtak a hivatalba és bejegyezték a vállalkozásukat? Vagy még el sem indultak, de már fizettek a könyvelőnek, ügyvédnek? Dehogy. Volt egy céljuk, amit talán eleinte nem tudtak szavakba önteni, de belülről hajtotta őket. Olyan erősen hajtotta őket, hogy a szembe jövő akadályok eltörpültek.

 

Tartalom:

 1. Nem láttam más kiutat, csak a vállalkozásépítést
  1. Oda nem akartam semmiképpen visszamenni!
  2. Csak elindulni volt nehéz
 2. Sokan abbahagyják a vállalkozásépítést még mielőtt igazán elkezdenék
 3. Nem értettek a vállalkozásépítéshez
 4. Félsz belevágni a vállalkozásépítésbe?
 5. A vállalkozásépítés nem bonyolult!
 6. Mi kell a vállalkozásépítéshez?
  1. Miért akarsz vállalkozni?
 7. Csak a pénz miatt építenél vállalkozást?
 8. Mire költenéd a pénzt?
 9. Még mindig olyan fontos a vállalkozásépítés?
 10. A vállalkozásépítés egy gondolkodásmód

 

Engedd meg, hogy néhány mondatban elmeséljem a történetemet. Ígérem, nem lesz hosszú, csak szeretném, hogy lásd, tudom, miről beszélek és én is hordtam azt a cipőt, ami most a te lábadat szorítja.

 

Nem láttam más kiutat, csak a vállalkozásépítést

Sokak fejében megfordul a vállalkozásépítés ezekben a bizonytalan időkben. Azt hihetnénk, hogy ez egy mentsvár, hiszen annyi jól menő vállalkozót ismerünk, akik még a vészterhes időben is sikeresen kormányoznak. Ők vajon mit csinálnak? Hogyan csinálják? Biztosan hatalmas szerencséjük van!

Régi pénzügyes tanárom ecsetelte, hogy szerinte miért lesz valaki egyéni vállalkozó. Az ok szerinte „anyukám, vagy vállalkozók leszünk, vagy éhen halunk”. Azt is mondta, hogy a vállalkozó egy idő után növény lesz: vagy „megbokrosodik, vagy belefásul”. Ilyen, és ehhez hasonló elmés szösszenetek között tanultam én először a vállalkozásépítésről. Nem csoda, ha el is ment a kedvem tőle egy időre.

Aztán úgy hozta a sors, hogy én sem láttam más kiutat. Minden arra felé terelt. Kisgyerekek mellől képtelenség volt visszamennem a munkahelyemre. Legalábbis nagyobb képtelenségnek tűnt, mint felépíteni egy vállalkozást. Nekem ez volt a miértem.

Oda nem akartam semmiképpen visszamenni!

Ezt olyan határozottan jelentettem ki, hatalmas eltökéltséggel, hogy azt éreztem, valami megállt bennem. Valami megállt és most figyel, várja az utasítást. Merre tovább, hogyan, mit? Csak záporoztak a kérdések, zakatolt a fejem. Hatalmas falatnak tűnt, én pedig kicsinek és sebezhetőnek éreztem magam.

Csak elindulni volt nehéz

Ahogy egyre mélyebben beleástam magam a vállalkozásépítés témakörbe, tanultam, faltam az információt, elkezdtem felfedezni, hogy a vállalkozás, ezen belül is az online vállalkozás az én utam. Ahogy elszántan, bár remegő térdekkel elindultam az úton, elkezdtek a segítők szembe jönni. Emberek, könyvek, jó példák, a kérdéseimre spontán válaszok az élettől válaszok. (például a barátnőmmel véletlenül a könyvelőkre terelődött a téma. Ő kézműves vállalkozást vezet az anyukájával, és egyszerűen szóba került a könyvelőjük valahogyan. Persze akkor már rákérdeztem, és megtudtam néhány dolgot. Főleg azt, hogy nem az ellenségeink, hanem nekik is az a céljuk, hogy sikeresek legyünk.)

Egyre inkább láttam, hogy csak első ránézésre bonyolult és nehézkes elindulni a vállalkozásépítés útján, azonban lehet ez élvezetes is.

 

Sokan abbahagyják a vállalkozásépítést még mielőtt igazán elkezdenék

Azóta sok anyukával beszélgettem life-coachként, akiknek szuper ötletük volt, amire szerettek volna vállalkozást építeni. Kézművesek, szolgáltatók, webshop tulajdonosok, akik hihetetlen lelkesedéssel és hozzáértéssel vágtak bele az üzletépítésbe, azonban volt néhány pont, ami talán nem mindenkinek tűnt föl, de nekem igen. Mindenki életében volt egy törés, amikor belefásultak az értelmetlennek tűnő próbálkozásokba, majd nem sokkal később feladták.

Bár coachként el kell tudunk határolódni a saját érzelmeinktől és a saját életünk hasonló mozzanataitól, azonban pontosan tisztában voltam vele, hogy mit éreznek ezek az anyukák, min mennek keresztül.

Egy világ tört össze bennük.

Szerettek volna adni, hozzátenni a családjuk és más emberek életéhez, önállóak lenni. Szebbé tenni mások életét, boldogságot, jókedvet lopni az emberek szívébe.

 

Nem értettek a vállalkozásépítéshez

Nem tudnak értékesíteni, nem értenek a marketinghez, sem a hivatali dolgokban nincsenek otthon. Egyszerűen csak imádják, amit csinálnak. Elhivatottan, megszállottan szeretnének valami jót hozni az emberek életébe. Szeretik a termékeiket, hisznek a szolgáltatásukban.

Azt hiszik, hogy a vállalkozásépítés kimerül annyiban, hogy kitesznek néhány posztot a Facebookra, esetleg indítanak egy Face csoportot, vagy oldalt. És amikor nem jön a várva várt eredmény, akkor abba hagyják.

 

Ami azonban a legrosszabb, hogy nem egyszerűen abbahagyják, hanem feladják a vállalkozásépítést.
Pedig ennek nem kellene így történnie!

 

Félsz belevágni a vállalkozásépítésbe?

Sokan egyszerűen félnek elindulni, félnek belevágni a vállalkozásépítésbe. Félnek a hivataloktól, félnek attól, hogy mások mit szólnak, félnek, hogy belebuknak. Sok kérdés merül fel bennük. Hol kezdjem? Mit csináljak? (Ha konkrét vállalkozásépítés lépésekről is szeretnél olvasni katt ide)

 

Egy mondás szerint az a bátor, aki a félelmei ellenére is cselekszik. (lásd az oroszlánt az „Óz, a nagy varázsló”-ból.) Nem az a bátor, aki nem fél! Teljesen természetes a kellemetlen, kényelmetlen érzés, hiszen egy számodra ismeretlen útra szeretnél lépni.

 

Kevesen vagyunk olyan szerencsések, hogy pozitív vállalkozói példát kaptunk a környezetünkből. Én sem tartozom közéjük. Könnyű azoknak, akik vállalkozói családban nőnek fel, de nem azért, mert a fenekük alá tesznek mindent! Sőt!
Egyszerűen nekik van hitük. Tudják, hogy meg lehet csinálni, hiszen látták a közetlen környezetükben.

 

Ez a különbség közted (én is ilyen voltam, nekem sem volt jó példa a szemem előtt) és azok között, akik már az anyatejjel is a vállalkozói létet szívták magukba.

 

A jó hír, hogy a félelem leküzdhető, a vállalkozásépítés tanulható, és idővel, kitartással akár sokkal erősebb és stabilabb vállalkozást tudsz felépíteni, mint azok, akik magától értetődőnek veszik. Miért? Mert hihetetlen önismereti úton fogsz keresztül menni. Nem azért fogod tudni, hogy képes vagy rá, mert már a szüleid is vállalkozók voltak, hanem azért fogod tudni, hogy meg tudod csinálni, mert ismered magad és végtelenül bízol magadban.

 

A vállalkozásépítés nem bonyolult!

A vállalkozásépítés nem bonyolult, csak távolról nézve egy nagyon sűrű és sötét erdőnek tűnik. Azonban pontosan olyan, mint egy sűrű erdő. Ahogy közelebb érünk, látjuk, hogy valójában fákból áll és egyáltalán nem veszélyes. Be kell tartani a szabályokat természetesen, viszont összességében nincs mitől tartanunk. Mindig vannak segítőink, ahogy egyre beljebb lépünk hozzászokunk a fényviszonyokhoz és csökken a félelmünk, lassan elkezdjük magunkat otthon érezni.

 

Mi kell a vállalkozásépítéshez?

Messziről nézve még belegondolni is szörnyű, mi minden szükséges ahhoz, hogy vállalkozásunk lehessen. Azonban a vállalkozásépítéshez csak néhány dolog szükséges igazán, minden más csak részletkérdés. Cél, bátorság, elszántság, önfegyelem. Ha ezek nincsenek meg, hiába minden más.

 

Nos, a legegyszerűbb, ha fogsz egy papírt, és eljátszol a gondolattal. Még nem kell időpontot kérni a hivatalban a regisztrációhoz! Azzal ráérsz!

 

Fogd a papírt és kezdj el írni, kezd el megválaszolni a kérdéseket, írd le az érzéseidet, szedd össze a gondolataidat! Jó lenne, ha a következő két listára folyamatában szánnál időt, és megszakítás nélkül írnád le. Ezzel irányba tudod állítani a gondolataidat, és az egódat el tudod annyira csendesíteni, hogy meghalld a lelked mélyének szavát is. (kicsit költői lett, de remélem érthető a lényeg.)

Írd le a céljaidat!

Miért akarsz vállalkozni?

Írj le 20 gondolatot. Meg se állj, amíg nincs 20 gondolat leírva. Az első 5-10 könnyen fog jönni, aztán egy idő után megakadsz. Folytasd! Csak azért is! Őrült ötletek is jöhetnek. Vedd elő a játékos éned! Senki nem látja, senki más nem fogja elolvasni, ha te nem akarod. Csak írj! Szánj rá időt! Miért akarsz vállalkozni?
1.
2.
3.
stb
Fontos, hogy tényleg legalább 20 gondolatot írj le (több lehet), hiszen az első néhány valószínűleg arról fog szólni, hogy milyen rossz és kilátástalan a mostani helyzeted, és a vállalkozásépítés az utolsó mentsvárad. Aztán egy idő után ki fogsz fogyni az önsajnáló, másokat hibáztató indokokból, és végre a szíved mélyén a kis hangot is meghallod. Mit mond? Miért szeretnél vállalkozni?

 

Csak a pénz miatt építenél vállalkozást?

Elsőre jó ötletnek tűnhet, hiszen nagyon sokan nagyon jól keresnek vállalkozóként. Vonzó lehet a függetlenségük és az, hogy mivel maguk urai, nem nagyon fenyegeti őket a kirúgás veszélye. Kérlek, nézd meg közelebbről ezeket az embereket. Mindegyiküknek van valami konkrét célja, ami szinte soha nem a pénz! Segíteni szeretnének másoknak, jobbá szeretnék tenni mások életét a termékeikkel, szolgáltatásukkal.

Csak a pénz, mint hajtóerő kevés lesz ahhoz, hogy hosszú távon életképes, erős vállalkozást építs. A pénz csak egy eszköz, amivel a vágyott dolgokat meg lehet vásárolni. Gondold át, valóban a pénzre vágysz? Ha lenne most annyi pénzed, amennyit szeretnél, akkor boldog lennél? Gondolj bele! Ott, ahol most vagy, lenne melletted egy, két, három hatalmas zsák bankjegy. Érvényes bankjegy, erős pénznemben. Boldog lennél? Elégedett lennél? Meddig lennél boldog és elégedett?

 

Mire költenéd a pénzt?

És most? Ennyi? Tennéd tovább a dolgod, a három zsák pénzt pedig betennéd a szekrénybe? Vagy néha ránéznél, megszámolnád, sorszám szerint rendeznéd?

Ugye, hogy nem.

Elrohannál és kifizetnéd az összes tartozásod, majd sorra megvennéd azokat a dolgokat, amikre te és a családod vágyik.

Írd le! Írj le megint minimum 20 dolgot, amire elköltenéd a pénzt. Korlátlan mennyiségű pénz áll rendelkezésedre, ami értékénél marad. Bármit meg tudsz venni belőle! Jöhet a 20 dolog. (lehet több! Csak írd és írd, addig, ameddig már nem jut eszedbe több. Később is visszatérhetsz a listához)
1.
2.
3.
stb
Nem is volt annyira egyszerű, igaz? Egy idő után elfogytak azok a dolgok, amikre elköltöd a pénzt, igaz? Könnyű volt? Maradt még ötleted? Kezdj egy újabb 20-as listát! Írd addig, amíg ki nem élted magad!

 

Még mindig olyan fontos a vállalkozásépítés?

Még mindig szeretnél vállalkozni? Miért? Már nem a pénz miatt, hiszen azt elköltötted, még ha most még csak papíron is. Már mindened megvan, már félretettél az unokáknak, dédunokáknak is. Bejártad az egész világot. Miért építenél vállalkozást?
Fontos, hogy ezeken a lépéseken végigmenj, mert meg kell találnod a küldetésed. Lehet, hogy nem ma fogod tudni megfogalmazni. Az is lehet, hogy csak valahol mélyen érzed. Egy belső bizsergés, még magad sem tudod, hogy mi, de érzed, hogy ez a helyes út.

 

Az igazán sikeres vállalkozók nem a pénz miatt építik a vállalkozásukat. Van egy céljuk, amit szeretnének elérni, ráadásul élvezik is, amit csinálnak. Szeretik azt az életet, amit élnek, szeretnek vállalkozóként gondolni saját magukra. Újabb és újabb kihívásokat tüznek maguk elé és szeretik megugrani azokat. De saját magukért, nem társadalmi, vagy egyéb külső nyomásra. Sőt! Azok a vállalkozók, akik lélekben is azok, az egyes adóemelésekre, jogszabályváltozásokra is úgy reagálnak, mint egy akadályra, amin túl fognak jutni. Talán nem tudják, még hogyan, de azzal tisztában vannak, hogy képesek rá, és biztosan tudják, hogy meg fogják találni a megoldást. Bíznak magukban, bíznak a képességeikben.

Tanuld meg az online vállalkozásépítést

Ezeket a képességeket bárki elsajátíthatja, te is.

 

A vállalkozásépítés egy gondolkodásmód

A vállalkozásépítés valójában sokkal inkább egy gondolkodásmód, egyfajta attitűd, mintsem száraz papírmunka. Képes vagy arra, hogy a magad ura légy? Lesz elég önuralmad beosztani az idődet és be is tartani a tervet? Meg tudod tanulni, hogy egyszerre több felé figyelj? Képes vagy felelősséget vállalni azért, amit teszel?

Nem kell most ezekre válaszolni! Egyszerűen csak gondold át, mert ezekre mind szükséged lesz az úton!

Önfegyelem, kitartás, önfejlesztés, elszántság. Ha ezekre egy halvány, bátortalan igennel feleltél, akkor már belevághatsz a vállalkozásépítésbe, hiszen ezek mindegyike fejleszthető! Azonban ezekre mind szükséged lesz Minden más tanulható!
Kezdj el vállalkozóként gondolni magadra! Kezdj bele a vállalkozásépítésbe! Mindig kapsz segítséget az úton, de neked kell végigmenni rajta. Tanulj, legyél kitartó és higgy önmagadban! Kezd el!

 

Kérdésed van? Írj hozzászólást. Olvasnál még a témában? Keresd fel az Anyamorfózis weboldalam.

(A cikk Anyamorfózis.eu weboldallal együttműködésben születhetett meg)

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük