Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Termék összehasonlítás

Termék összehasonlítás fontossága az online marketingben

A piackutatás során termék összehasonlítás a következő lépés, ha már meghatároztad a célközönséged. A kapott adatokat pedig a későbbiek során fel tudod használni a marketing stratégiádban, ami a sikeres marketing egyik alapköve.

 

Miért fontos a termék összehasonlítás a marketing tervezés során?

Ha ismered a többi termék előnyeit és hátrányait, akkor sokkal könnyebb ennek megfelelően kommunikálnod a célközönségeddel. Ha nem ismered, akkor csak tippelni tudsz, és nem leszel meggyőző a célközönséged számára. Nem fogod tudni meggyőzni őket, hogy miért a te termékedet válasszák, miért a te szolgáltatásodat vegyék igénybe.

 

Termék összehasonlítás lépései

A sikeres piacismerethez és hatékony marketinghez elengedhetetlenül szükséges termék összehasonlításához kövesd az alábbi lépéseket.

Töltsd le a Célpiac meghatározása kérdőívet ingyen (Word Dokumentum, vagy  pdf), így saját magad tudod elkészíteni a termék összehasonlítást.

 

Termék leírása

A termék leírása, vagy termékleírás szót hallva a legtöbb embernek az unalmas és száraz adatok jutnak eszünkbe. Kereskedőként, vagy szolgáltatóként sosem szerettem a termékleírást kitölteni. Minek? Aztán láttam, hogy például a férjem hogyan vásárol. Kivétel nélkül mindig megnézi a termék leírását, és a két hasonló termék összehasonlításában az egyik döntő szempont az itt kapott adatok. Amikor dönteni kell, és a vásárlódnak valódi tényekre van szüksége, hogy el tudja hitetni magával: racionálisan döntött, akkor a részletes és pontos termék leírás hatalmas segítségedre lesz, hogy melletted tegye le a voksát. Ha már meghatároztad a célközönséged, akkor már tudod, hogy milyen adatokra kíváncsi a piacod és pontosan azt tudod adni a termékleírásban

Mik a piacon lévő termékek/szolgáltatások hátrányai és előnyei

Ahhoz, hogy az egyes termékek összehasonlításáról pontos képet kapj, meg kell vizsgálnod az adott termék előnyeit és hátrányait is. Ehhez egyszerűen keresd fel a webshopokat, vagy a Google maps-et például, vagy bármilyen platformot, ahol az adott termékről, szolgáltatásról visszajelzéseket olvashatsz. Mit írnak a vásárlók a termékről? Miért dühösek, mire haragszanak a termékkel kapcsolatban? Mi tetszik nekik?

A te terméked összehasonlítása a konkurencia termékeivel

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához tedd fel a következő kérdést: miért válassza az én termékemet/szolgáltatásomat a konkurencia terméke vagy szolgáltatása helyett?

A marketingben, de az online marketingben különösen fontos, hogy találj valami ilyesmit a termékeddel kapcsolatban. Ha nincs, akkor hozd létre egyet, mert nagyon megnehezíti a piacon való érvényesülésedet és az egész marketing folyamat hatékonyságát. Vedd figyelembe a fenti pontban összegyűjtött visszajelzéseket. Mi hiányzik az embereknek? Mit szeretnének még megtapasztalni, amikor ezt a terméket vagy szolgáltatást választják?

Itt, ennél a pontnál magára a termékre összpontosíts. A termékhez kapcsolódó szolgáltatások külön pontban határozd meg.

A teljes szolgáltatás minőségének összehasonlítása

Itt gondolj maagára az értékesítési folyamatra. Hogyan mutatod be az érdeklődőknek a terméked, hogyan vásárolnak, hogyan kapják meg a terméket. Ha gond van, hogyan reklamálhatnak? Milyen gyorsan reagálsz, ha kérdés merül fel? Hogyan tudnak fizetni? Mennyi garanciát vállalsz? Vedd sorra az értékesítési folyamatod egyes épéseit, különösen azokat, amiknél a célcsoportod negatív kritikát adott a konkurencia termékére. Ez lehet, hogy a lassú szállítás, vagy akár egy frusztrált ügyfélszolgálatos.

 

Termék összehasonlítás módszere

Ahhoz, hogy elkerüld a tipikus hibát, amibe a legtöbb induló vállalkozó beleesik (és az öreg motorosok közül is néhányan), hogy beleszeretsz a termékedbe és anélkül dobod piacra, hogy megkérdeznéd a célközönségedet.

Teljesen helyénvaló, ha azt gondolod a termékedről, hogy az meg fogja váltani a világot, vagy a szolgáltatásodról, hogy az emberek imádni fogják! Legyél lojális a termékedhez, mert ezt azonnal leveszik az emberek. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha szereted és hiszel benne. De ne vakítson meg ez a tudat. Legyél képes helyén kezelni a termékedet, és legyél kiváncsi a célközönséged véleményére is, mert könnyen lehet, hogy valami teljesen mást szeretnének látni, megtapasztalni, vásárolni, mint amit te látsz a termékedbe.

Hogyan tudhatod meg, hogy mi érdekli a célközönségedet, mi a fontos számára, amikor egy olyan terméket vásárol, mint a tiéd? Kérdezd meg őket! Majd a kapott válaszok alapján fejleszd a termékedet, vagy állítsd össze szolgáltatásodat. Így amikor a célközönséged nekiáll összehasonlítani a te terméked a konkurenciával, akkor azt fogja találni, hogy te pontosan azt kínálod, amit ő szeretne. Naná, hiszen már pontosan tudod, hogy mit szeretne, így nem nehéz pontosan azt kínálni számára, nem igaz?

 

Hogyan kérdezheted meg a célközönséged arról, hogy mit szeretne?

Ma már egyszerű és ingyenek online eszközök léteznek arra, hogy megkérdezd a célközönséged véleményét. A leghatékonyabb, ha kérdőívet készítesz. Használj valamilyen kérdőívet, amelyik számodra kézre áll. Add meg azokat a kérdéseket, amikre leginkább kiváncsi vagy, vagy ami fontos lehet számodra. Kérdezd meg az egyik MI-t, hogy milyen témakörökre kérdezz rá. Bővebben a kérdőívekről a célközönség véleménykutatás cikkben olvashatsz.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük