Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Google mesterséges intelligencia eszközök az élet minden területén

Mesterséges intelligencia poszt kiemelt kép - Leonardo AI-val

A Google mesterséges intelligencia ma már a mindennapjaink része. Ráadásul évek óta használjuk, elégedettek vagyunk vele, szeretjük, sőt, néha kifejezetten hálásak vagyunk értük. Az elmúlt évtizedekben a mesterséges intelligencia (MI, vagy AI) hatalmas előrelépéseket tett. Az olyan technológiai vállalatok, mint a Google, évtizedek óta számos területen használja a mesterséges intelligenciát. Lássuk, melyek a legelterjedtebb szolgáltatások, amikkel egészen biztosan te is találkoztál már, és amiket a saját vállalkozásodban is hatékonyan használhatsz.

 

Mi a célja a Google mesterséges intelligencia fejlődésének?

A Google alkalmazások első célja a saját megfogalmazásuk szerint: Legyél társadalmilag hasznos. A Google MI elveiről itt vagy itt olvashatsz.

Azt látjuk, hogy a mamutcég fennállásának 25 éve alatt mindig igyekezett olyan szolgáltatásokat nyújtani, amik megkönnyítik emberek milliárdjainak mindennapi életét. (A Google három születésnapjáról a Pegimaseo-n olvashatsz) Ma már nem kérdés, hogy a Google-hoz fordulunk, ha keressük egy kérdésünkre a választ, vagy ha pizzát szeretnénk rendelni és szeretnénk megtudni, nyitva van-e a kedvenc pizzériánk. Az idegen útvonalon való utazás ma már szinte elképzelhetetlen a Google térkép és közel naprakész útvonaltervező nélkül, azonban az élet számos egyéb területén is nap mint nap használjuk, a fejlesztéseknek köszönhetően pedig már üzleti, illetve nem hétköznapi szituáciokban is hatalmas segítségünkre lehet.

 

Keresés – Google search

A kezdet kezdetén a Google keresőmotorként indult a Stanford Egyetemen. Alig 25 évvel később már szinte a világon bárhol, bármilyen nyelven, akármilyen beviteli eszközzel képes keresést indítani és a megfelelő találatokat biztosítani.

A keresésben az MI játszik kulcsfontosságú szerepet. Az algoritmusok és gépi tanulás segítségével a Google egyre pontosabb és személyre szabottabb keresési eredményeket nyújt a felhasználók számára.

 

Kép és hangfelismerés

A Google több termékben is használja az MI-t a kép- és hangfelismerés területén. A Google Képek például képes automatikusan azonosítani és katalogizálni a képeinket, míg a Google Hangalapú Keresés lehetővé teszi, hogy hangutasítások segítségével keressünk információkat.
Egyik kedvencem a zenefelismerő szolgáltatása. Ha egy dallamot hallottál a rádióban és szeretnéd megtudni, hogy ki az előadó, elegendő csak néhány taktust elénekelned (vagy akár dúdolnod, fütyülnöd) a Google igyekszik megtalálni az előadót.
Online marketingesként és bármilyen webes szolgáltatóként kifejezetten fontos munkánk során a képek eredetiségének vizsgálata. Azonban a Google ennél tovább megy. Azt javasolja, hogy ha megtetszik egy tapétaminta, egyszerűen fényképezd le, és a Google megkeresi neked a hasonló mintákat például pólókon.

 

Nyelvi fordítás

A Google Fordító az egyik legnépszerűbb szolgáltatás. Az algoritmusok folyamatosan tanulnak az új nyelvekről és fordítási mintákról, így egyre jobb fordításokat kínálnak. Ma már a Google Lens segítségével képen lévő szöveget, illetve akár a kamera látóterében lévő szöveget is képes élőben lefordítani. https://lens.google/

 

Adatkezelés

A Google rengeteg adatot gyűjt és kezel nap mint nap. A mesterséges intelligencia igyekszik az adatokban összefüggéseket, mintázatokat találni, majd azok alapján „következtetéseket levonni”. Mindezt klasszisokkal gyorsabban és pontosabban teszi, mint az emberek, így gyorsan tanul. Az MI segítségével az adatok elemzése és csoportosítása egyszerűbbé válik, és azokat hatékonyan használja fel szolgáltatásai fejlesztéséhez.

 

MI a Fényképek szolgálatában

A Google Fotók-ban is mesterséges intelligencia segíti a keresést, méghozzá a rajtuk lévő tartalom alapján. Így megalkották az „Emlékek” funkciót. Ha legalább három, vagy több hasonló mintázatot fedez fel a galériádban, ezt összeállítja neked egy kollekcióba.

 

2022 decemberében elinditotta a Cinematic Phosot szolgáltatását is a Google. Ha van két időben egymás után készült fényképed ugyanarról, akkor az MI a két kép közötti képkockákat igyekszik kiegészíteni és mozgóképként (rövid videóként) számodra visszaadni.

Mindkét funkciót itt találod: Google Photos-memories

 

YouTube

Lehet, hogy az előző fényképes funkciókat nem használjuk nap mint nap, de a YouTube a mindennapjaink része. Tudtad, hogy a videók automatikus feliratozása szintén mesterséges intelligencia segítségével történik? Valljuk be, néha meggyűlik a baja a magyar nyelvvel, de összességében hatalmas fejlődésen ment keresztül.

 

Gmail

Talán ma már mindenki számára egyértelmű, hogy az automatikus kiegészítések, a helyesírás ellenőrzés, vagy a lehetséges szavak felajánlása mesterséges intelligencia segítségével történik (bár bőven van még mit fejlődnie főleg az automatikus kiegészítés terén, még szereencse, hogy ezt a sokszor idegesítő funkciót ki lehet kapcsolni), azonban azzal lehet, hogy nincs mindenki tisztában, hogy a levelek spam szűrőjét is MI vezérli.

Ha néha bele szoktál nézni a spam mappádba láthatod, naponta mennyi kéretlen levéltől szabadít meg az MI. Ráadásul nagy részüket meg sem kapod, mert azzal a lendülettel pattan vissza a fiókodról, ahogy érkezik. Hozzáteszem, érdemes legalább havonta egyszer belenézni a spam mappába, mert néha értékes leveleket is levélszemétként értékel a Google. (és a 30 napos leveleket automatikusan törli).

Vállalkozóként pedig igyekezned kell olyan hírleveleket készíteni, amik átmennek a szűrőn. Ha bővebben olvasni a témában,  nézz szét a hírlevelezéssel kapcsolatos cikkek között nálunk.

 

Hirdetések

Vállalkozásoknak kínál hirdetési szolgáltatást a Google Performance Max. Ez nem egy egyszerű Ads hirdetés, ahol neked kell mindent beállítani, hanem a mesterséges intelligencia segítségével a kampányodat a különböző platformokon a lehető legoptimalizáltabban jeleníti meg. Nem kell mást tenni, mint a kreatív anyagaidat és a kampányod adatait megosztani a Google-al, ő optimalizálja a hirdetésed az összes saját felületén, hogy a költségkeretedet maximálisan kihasználhasd.

 

Automatizált autóvezetés

A Google önvezető autóprojektje, a Waymo, szintén az MI-t alkalmazza. Az autonóm Jaguar I-PACE az MI segítségével ismeri fel az úton zajló eseményeket és a körülményeknek megfelelően hoz döntéseket. A legelső önműködő autó már több mint 14 éves, 2009 január 17-én tette meg első útját. Jelenleg a Google egyfajta éjjel-nappali taxi szolgáltatásként pozícionálja az elektromos önvezető Waymo autókat. Ide kattintva olvashatsz róla bővebben.

Waymo Jaguar az utakon Waymo egy gyalogátkelőhely előtt

A fejlesztés természetesen nem áll meg. A Google a Zeekr-el közösen fejleszti a következő elektromos autó modelleket.

 

Asszisztens

A Google Asszisztens az MI egyik leglátványosabb alkalmazása. Ez az intelligens asszisztens képes válaszokat adni a felhasználók kérdéseire, ütemezni találkozókat, és sok más feladatot ellátni a hangutasítások alapján. Tehát megérti, amit mondasz neki és ez alapján intézkedik, akár a fordászodat is felhívja és időpontot egyeztet számodra.

 

 

Egészségügyi alkalmazások

A Google számos egészségügyi alkalmazást és eszközt fejlesztett ki, amelyek az MI-t használják a betegségek korai felismerésétől a személyre szabott egészségügyi tanácsokig. A Med-PaLM2 a jelenleg legfejlettebb Palm2 nyelvi modellt integrálta az orvosi területre, ami már képes volt 85% fölött teljesíteni az USMLE (amerikai orvosi szakvizsga) vizsgán 2023-ban (szemben a saját elmondása szerinti korábbi modell 67,2%-val és a PubMed GPT 50,3%-val)

Elsődleges célja, hogy enyhítse a globális orvos hiányt. Itt láthatsz egy videót a YouTube-on erről.

 

Az MI a Google életének szinte minden területén jelen van, és folyamatosan fejlődik, ráadásul a Google folyamatosan támogatja az újítókat. Tavaly 25 millió dollárral és 5 éves támogatással segítette a mesterséges intelligenciát használó szervezetek kezdeményezéseit. Itt megnézheted, melyek ezek, és hol tartanak most. https://globalgoals.withgoogle.com/globalgoals/globalgoals

A Google mint mindenhez, az MI fejlesztéseihez is játékosan áll hozzá. Szereti az innovációt, szeret segíteni, hasznos lenni, de nem nélkülözi a vidámságot sem. (Ismerd meg a Google logóvariációit is a Pegimawebdesig oldalon, amik szintén a cég játékos szemléletéről tanúskodnak)

Valójában a mesterséges intelligencia kikerülhetetlen, hamarosan mindenki életét át fogja szőni. Mi döntünk, hogy lépést tartunk vele, megtanuljuk saját céljainkra felhasználni, vagy nem. Vállalkozóként hihetetlen potenciál rejlik benne bőven a jogszerűség határain belül is. Érdemes megtanulni a használatát, hogy jövedelmezőbb üzletet építsünk.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük