Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

A folyamatos növekedés titka

A folyamatos növekedés titka

Ha te vagy a főnök is, a szolgáltató is, és még az értékesítő is, (és még mennyi minden) nagyon nehéz a folyamatos növekedés és fejlődés. Ha nem szolgáltatsz, vagy nem készíted a terméket, nem lesz mit eladni. Ha nincs mit eladni, nem lesz pénz. De nem tudod 24/7 készíteni a termékeidet és nem is akarod. Igazad van.Mi kell ahhoz, hogy mégis folyamatosan növekedni tudjon a vállalkozásod?

Sajnos be kell látni, hogy ha elértél egy szintet a vállalkozásodban, akkor bizony ki kell szervezned a feladatokat, vagy fel kell venned rá embert. Különben nem fogsz szintet lépni, megmaradsz önalkalmazottnak, ami semmivel sem jobb, mintha alkalmazott lennél, sőt.

 

 

Mégis mit szervezz ki?

 

A jobb kérdés inkább az lehetne, hogy mit tarts meg magadnak? Milyen tevkenységet ne adj ki a kezeből semmiképpen sem? Találd meg, mi az, amihez értesz, amit szeretsz csinálni. Mi a te „unikum kompetenciád” (Dan Sullivan után szabadon), a többit pedig add át. Ha nem teszed, le fogsz lassulni. A folyamatos növekedés érdekében mindenképpen gondold ezt át, akár többször is. Akár úgy, hogy próbálgatod, eljátszol (először) a gondolattal, majd gyakorlatban is teszel egy próbát.

MINÉL INKÁBB A VÁLLALKOZÁSODBAN DOLGOZOL, ANNÁL INKÁBB NYOMOD A FÉKET IS EGYBEN.

Ez legyen mindig a szemed előtt!

 

 

Család mellett ez lehetetlen!

 

Hihetetlen, hány délutánt sírtam már át a fáradtságtól (néhányszor már délelőtt annyira kimerült voltam, hogy a semmiért kezdtem el zokogni), mert annyi és még mennyi mindent kellett (volna) csinálnom. Persze a gyerekekkel sem voltam annyit, mint szerettem volna. Az énidő pedig elveszett és kész. Csak húzott lefelé az örvény és már kapaszkodót sem találtam, hogy legalább egy kis levegőhöz jussak.

Ilyenkor az bizonyult a legjobb döntésnek, hogy kiszerveztem a feladatokat. Mindent! Mindenki kapott feladatot, méghozzá úgy, hogy én teljesen ki tudjam vonni magam az adott munkából. Mindenki segített, tette a dolgát. A legkisebbek például csak annyit, hogy olvastak egymásnak a kanapén, amíg felszáradt a padló, vagy kidobta helyettem a műanyag szemetet a szelektív kukába és nem nekem kellett elsétálnom odáig, félbehagyva, amit éppen csináltam. A nap végére jutott idő még egymásra is a gyerekekkel, másnap pedig magamra, hiszen nem azzal kellett kezdeni a napot, hogy pótlom az előző nap elmaradt teendőket.

természetesen olyan is volt, hogy együtt raktuk a rendet. A nagyobbak kaptak egy szobát, a kisebbek a nagyok mellett egy-egy feladatot. Hamar elkészültünk, nem mellesleg a sikeres csapatmunka foltán érzett ööm felemelte az egész további napunkat. Egy hullámhosszra kerültünk és ez meglátszott a nap további részében.

 

 

Hogyan segíti a család a vállalkozásod folyamatos növekedését?

 

Furán hangzik, de a vállalkozásod szempontjából ahhoz, hogy nagyra tudj nőni nagyon jó, hogy van családod és hátráltatnak téged! Olyan készségekre teszel szert, olyan problémákat tanulsz meg megoldani, amiről a család nélküli vállalkozó csak álmodhat. Már az elején meg kell tanulnod kiszervezni a feladatokat, és ez a tudás és tapasztalat nagyon hasznos lesz, amikor a következő lépcsőfokra emeled a vállalkozásodat.

Most is érdemes kicsit leőre gondolkozni. Írd le, dokumentáld, hogy mit vársz el attól, akinek kiszervezted, akár a vasalást, vacsorafőzést, vagy akár a mosogatást. Gondold át, hogy mennyire teheti bele a saját elképzelését a segéded. Például mennyire fér bele neked, ha nem pontosan úgy hajtogatja a ruhákat, mint ahogyan te? Mi az, amiben viszont semmiképpen nem tudsz engedni? Például az ágy alatt fel kell porszívózni, de a szekrények alatt már nem kötelező minden alkalommal. Akár készíts videó felvételt minderről. Később még jól jöhet.

 

 

A családodnak is jó megoldás a folyamatos növekedés

 

Ez egy jó „edzés” számodra, nem beszélve a családot ért egyéb előnyökről, mint az összetartás, a problémamegoldás, empátia, házimunkai készségek, együttműködés és még folytathatnám a sort.

Tanuld meg, hogyan lehet feladatokat átadni! Tanpasztald meg, hogy milyen érzés, amikor szerinted „lejjebb” viszik a minőséget, ami valószínűleg nincs lejjebb, egyszerűen csak más. Tanuld meg kezelni az érzést, tanuld meg irányítani a családodat. Mindez hihetetlenül hasznos lesz akkor, amikor a saját vállalkozásodban kell ugyanezt véghezvinni, „idegen” emberekkel.

Tapasztald ki a családoddal, hiszen ők nem fognak felmondani, sokkal megértőbbek. Persze beszéld meg velük, kérd meg őket, magyarázd el, hogy neked ez fontos és miért. Mi lesz az előny és főleg, hogy nem tart örökké. Írd le/mondd fel diktafonra a tapasztalataidat. Mert hamarosan eljön az idő, amikor „idegen” embereket kell megbíznod és kiszervezned a feladatokat. Ha növekedni akarsz a vállalkozásodban, ki kell vonnod magad a mindennapi teendőkből és csak a saját területedre szabad összpontosítani.

Javaslom, hogy akarj növekedni, hiszen nem egy másik állást akartál magadnak, hanem vállalkozó akartál lenni. Az a jó, ha elérkeztél oda, amikor másoknak adsz munkát! Legyél büszke magadra, hogy annyi az ötleted és a kreatív energiád, hogy azt megvalósítani egyedül már képtelen vagy! Ne félj kiszervezni a „nemszeretem” munkákat, vagy azokat, amik szemmel láthatóan csak hátráltatnak. Ne félj „fizetni” ezért ezeknek az embereknek (nyílván a családodnak nem olyan értelemben fizetsz, itt most a külsős emberekről beszéltem).

Csak így növekedhetsz, csak így lehetsz szabad!

 

Úgy érzed, még nem tartasz itt? Szeretnél többmindent megtudni az online vállalkozás építésről? Olvasd el az Online vállalkozásépítés egyszeregy cikkem.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük