Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Saját weboldal készítés

Saját weboldal készítése

A személyes és a legtöbb internetes szakértő véleménye szerint a saját blog, saját webáruház és, egyáltalán az egész saját vállalkozás online megjelenéséhez a saját weboldal készítés a legideálisabb megoldás.

A saját weboldal ad egy stabil alapot. Ez a tiéd, sokkal szabadabban tehetsz közzé tartalmat, árulhatod a termékedet. Még a szavaidat sem kell annyira megválogatni. Egyetlen kikötés van, a célcsoportodnak kell tetszeni.

Ha komoly és tartós vállalkozást szeretnél építeni, akkor a közösségi média tökéletesen ki tudja egészíteni a saját weboldalt, de a honlap adja az alapot, a stabilitást, és a lehetőségeket.

 

Mi kell a saját weboldal készítéshez?

Kell egy domain név, szükséged van tárhelyre, egy tartalomkezelő rendszerre, és magára a weboldalra, valamint ezek beállításaira. Egyszerűnek hangzik? Vagy inkább elrettent, mert nem tudod, mit jelentenek? Hidd el, csak elsőre hangzik bonyolultnak. Olvass tovább, elkezdjük kibogozni a szálakat.

 

Hozd létre a saját weboldalad!

 

Saját domain és saját tárhely

Ezeken ne spórolj, legalábbis ésszel tedd! Nem érdemes ingyen tárhelyre és ingyen domainra építeni a vállalkozásodat. Azok inkább élménybeszámolóra jók, vagy személyes blogolásra. Az ingyenes blogmotorok csábító előnye, hogy ingyen vannak, alig néhány kattintással el lehet indítani. De pénzt keresni leginkább a tulajdonos fog vele. Ha saját vállalkozást építesz, amivel szeretnél pénzt keresni, ehhez saját márkát építeni, akkor ahhoz saját domainra és tárhelyre lesz szükséged. Összességében nem nagy költség, (adok néhány spórolási tippet is) viszont valamennyit rá kell szánnod.

 

Mi a domain?

A domain, vagy domain név a weboldal címe. Ennél az oldalnál például az onlinemarketing.pegimaseo.com. Ez már egy aldomain (az onlinemarketing és a pegimaseo között van egy pont), amit ingyen hoztam létre. A fődomain a pegimaseo.com, ezt meg kellett vásárolnom. Ahhoz, hogy lehessen egy saját weboldalad, mindenképpen szükséged lesz egy saját domainra, amit meg kell venned, illetve le kell foglalnod, és a foglalásért 1-2-x évente bizonyos díjat kell fizetned!

 

Hogyan válassz domaint?

Sokan rengeteg időt el tudnak tölteni a megfelelő domainnév kiválasztásával. AAdok néhány ötletet, de azt tudom javasolni, hogy semmiképpen ne húzd ezzel az időt.

-Választhatod a saját szakmád nevét

-A saját vállalkozásod nevét, amivel foglalkozik a vállalkozásod

-Lehet a célcsoportod neve is,

– ha a piackutatásban van olyan kifejezés, amit a célcsoportod előszeretettel használ, akkor akár az is lehet domain név.

-Ha saját szolgáltatást kínálsz, mondjuk fodrász vagy és saját neveden dolgozol, akkor azt is beveheted a domainba, pl eszternoifodraszata.hu .

-Tehetsz bele kötőjelet, de a saját véleményem az, hogy ha van már egy eszternoifodraszata.hu, akkor ne eszter-noi-fodraszata.hu, vagy eszternoifodrasz.hu legyen a te domain neved.  Bár manapság tényleg kevesen állnak neki begépelni magát a domain nevet, de ahhoz még mindig sok látogató érkezik így a weboldalra, hogy ne foglalkozz ezzel. Ne legyél összetéveszthető!

-Lehet, hogy ideje saját márkanevet kitalálni magadnak és azt megadni domainnak.

Gondolkodj rajta, de ne ess kétségbe! Válassz egyet, és kezdj el dolgozni vele. A domain név és a weboldal neve nem kell, hogy azonos legyen! A tartalom jobban számít, mint az, hogy mi jelenik meg az url sorban!

 

.hu .com .eu?

Domain választáskor döntened kell a végződést illetően is. Azon kívül, hogy árban is hatalmas különbségek tudnak lenni (nyugodtan válassz olcsóbbat), érdemes más szempontokat is figyelembe venni. Lehet, hogy szeretnél .hu végződést, hiszen Magyarországon él a célcsoportod, magyarországi a tárhelyszolgáltatód. De az a .hu domain név már foglalt, így akkor választhatsz .eu-t akár, vagy .info, .online. Ha nemzetközi piacokra is kacsintgatsz, akkor a .com, . online, .info, illetve ha magyarként mondjuk németországi a célközönséged, akkor a .de lehet az ideális végződés a domain neved számára.

A végződés nemcsak a látogatók szempontjából fontos. A látogatók csak beírják a keresőbe, amire kíváncsiak, majd kattintanak a legszimpatikusabb találatokra. A keresőmotorok miatt azonban fontos a végződés. Ha például németországi a célcsoportod, akkor inkább a .de végződést fogja felhozni a kereső, mint a .hu-t.

Ha úgy érzed, hogy még nem tudod eldönteni, hogy pontosan hol tevékenykedj, esetleg még az sem biztos, hogy meddig maradtok az országban, akkor válassz általános végződést.

Le tudod ellenőrizni, hogy szabad-e az a domain név, amit kinéztél magadnak. A Tárhelyparknak nagyon jó domain ellenőrző keresője van. Beírod a választott nevet és máris kiadja a lehetőségeket.

 

Domain foglaltság ellenőrzés

 

Hogyan spórolhatsz a domainnal?

Ha több témában is szeretnél weboldalt indítani, nem szükséges több domain névért fizetned. Például női fodrászatod van, ehhez kellene egy időpont foglaló és ügyfélszerző rendszer. Emellett kozmetikumok, fodrászkellékek értékesítésével is foglalkozol, valamint imádsz erdei biciklis túrákra menni a barátokkal. Szeretnéd közzé tenni az élményeidet, hátha más is kedvet kap ehhez a hobbihoz. Ez azonnal 3 weboldal, 3 különböző domain névvel….ez háromszoros ár? Dehogy!

Ilyenkor lehet jó ötlet, ha ennyire különbözőek a tevékenységeid, hogy a saját neved, vagy a saját személyes márkád lesz a regisztrált domain név. A különböző témákra létrehozol aldomainokat. Ha például a neved Nagy Eszter, akkor lehet a domain neved nagyeszter.eu (nem ellenőriztem le, hogy szabad-e ez a név), és a fordászatod címe pedig mesterfordasz.nagyeszter.eu.  A fordászati webshopod címe lehet minosegifordaszkellekek.nagyeszter.eu, a biciklis oldaladé pedig ketkerekkelazerdoben.nagyeszter.eu.

Amit semmiképpen ne tegyél, ne tedd ugyanarra a weboldalra mind a három témát! Legyen mindegyiknek más a weboldala, más a domain címe! Természetesen betehetsz linket, ami egymásra mutat, te egy weboldal csak egy témakörrel foglalkozzon!

 

Tárhely

A weboldalnak szüksége van egy tárhelyre, ahol éjjel-nappal elérhető. Így tud megjelenni a világ bármely pontján bármikor. Általában egy szerverparkban szokás tárhelyet bérelni magunknak, ahol mindent elintéznek nekünk akár a domain regisztrációt is. Így csak annyi a dolgunk, mintha egy webshopban vásárolnánk. Betesszük a kosárba a kiválasztott domaint és a tárhelyet, majd fizetünk, és néhány nap múlva már egy saját tárhellyel, és saját domainnal rendelkezünk. A szolgáltató emailben elküldi az adatokat, amikre feltétlenül szükségünk lesz a tárhelyhez és a tárhely admin felületéhez való belépés során. Innentől csak rajtunk áll, hogy mihez kezdünk friss tulajdonunkkal.

 

Hogyan válassz tárhelyet?

A tárhelyekről olvashatsz majd bővebben is itt az oldalon (kis türelmedet kérem, a cikkek folyamatosan kerülnek fel az oldalra), most azonban annyit mindenképpen jó, ha tudsz, hogy nézz körül, nézegesd a véleményeket, járj utána a cégeknek! Olyan tárhelyszolgáltatót válassz, aki megbízható, ahol jó az ügyfélszolgálat, ahol éves szinten kevés a szolgáltatáskiesés. Előnyös, ha a szolgáltató domain regisztrátor is egyben, így sokkal könnyebb dolgod lesz. (én két szolgáltatót tudok jószívvel ajánlani. A Tárhelypark-ot és a 3in1 Hosting -ot)

 

Mekkora tárhelyre lesz szükséged?

Kezdetnek elegendő egy kisebb tárhely. Egyetlen weboldalhoz, amin okosan méretezett képek vannak, ésszerű beállításokkal, tökéletesen el tudsz indulni. A tárhely a későbbiek során néhány kattintással bővíthető, a tárhelyszolgáltatótól kapott admin felületen pedig nyomon tudod követni, hogy hol tartasz.

Tárhely méretek

(a képen az én tárhelyszolgáltatóm jelenleg foglalható tárhelyei vannak, a 2022-es árakkal)

 

A tartalomkezelő rendszer a saját weboldal készítés elengedhetetlen kelléke

Ahhoz, hogy saját magad fel tudd építeni a weboldalad, és kezelni tudd mélyebb holnapfejlesztői ismeretek nélkül, szükséged lesz a tartalomkezelő rendszerre. Ez adja a hátteret, itt tudod szerkeszteni a blogot, webshopnál feltölteni a termékeket, a hozzászólásokat moderálni, egyáltalán a honlap kinézetét beállítani.

Érdemes olyan tartalomkezelő rendszert választani, amit laikusként te is könnyen meg tudsz tanulni, el tudod sajátítani a kezelését, illetve amihez sok segítséget tudsz kapni, ha elakadnál. (ma már a tárhelyszolgáltatók is tudnak segíteni ebben)

Én WordPressel dolgozom most már közel 15 éve, így erről tudok neked információt adni. Könnyen tanulható, felhasználóbarát a kezelőfelülete, hamar bele lehet jönni. Néhány alapszabályt betartva ma nem lesz gond a biztonsággal és a megbízhatósággal sem.

 

Hogyan fog kinézni a saját honlapod?

Ez ma már szinte csak tőled függ. A WordPress rengeteg ingyenes sablont kínál.

Mi az a sablon? Egy sablont úgy képzelj el, mint egy üres lakást. Az ablakok, ajtók, falak a helyükön vannak, ezeken már nem tudsz változtatni, a vízvezeték is adott, a lámpák is, de a többi már a te dolgod. Szabadon berendezheted, csak a fantáziád szab határt.

Ha rászánsz kis pénzt és fizetős sablont választasz, akkor (a lakás példánál maradva) még a falakat, ajtókat és ablakokat is arrébb tudod helyezni.

Ha jobban bele szeretnéd ásni magad idővel a honlap készítésbe, akkor egyszerűen saját magad is egyszerűen hozzá tudsz írni a kódhoz (ehhez javasolt egy gyereksablon létrehozása).

 

Mit tud majd a honlapod?

Alapban a WordPress képes blogot közzétenni, oldalakat kezelni, a cikkeket megadott kategóriákba sorolni. Tud hozzászólásokat kezelni és kereső funkciója is van. A különböző bővítményekkel pedig szinte bármire képes lehet a hírlevél kezeléstől kezdve, tanfolyamokon át, létezik webshop funkciója is és még mennyi minden! Mindez különböző háttérprogramokkal, amiket bővítményeknek (plugin) hívunk.

A bővítmények pici programcsomagok, és nagyon hasznosak tudnak lenni, segítésgükkel tökéletesen ki tudjuk egészíteni a sablonunk alap funkcióit. Azonban a sok bővítmény lelassíthatjáa a weboldalt, illetve néha előfordul, hogy két bővítmény összeakad és valami furcsaság kerekedik ki. (erre nálam még nem volt példa, de igaz, hogy csak a néhány jól bevált bővítményeimmel dolgozom.)

 

Még mindig tartasz kicsit felépíteni a saját weboldalad?

A saját weboldal készítése lehet bonyolult és nagyon egyszerű is. Célom számodra megmutatni, hogy hogyan tudod te is saját magadnak egyszerűen elindítani, és a vállalkozásod szolgálatába állítani.

Célja a weboldalnak, hogy segítsen, támogasson. Mint az autó. Meg kell tanulni autót vezetni, alapvető műszaki tudásra is szükségünk van, és természetesen karban kell tartani, üzemanyagot kell bele tölteni. Ezeken kívül nincs sok teendő vele, mégis mekkora segítség számunkra!

A weboldal ugyanilyen. Van némi költsége, igényel odafigyelést, karbantartást, és természetesen minimálisan kell érteni hozzá. De amint már kialakult a rutin, valóban hatalmas segítség lehet a vállalkozásod számára, fantasztikus lehetőségekkel. Nem érdemes kihagyni, ha hosszútávon gondolsz magadra mint vállalkozóra.

 

Állj neki, kezdj el gondolkodni a néven, nézegess tárhelyszolgáltatókat. Kezdd el figyelni a weboldalakat ahol jársz ilyen szemmel is. Jegyezd fel, hogy mi tetszik, mi nem tetszik. Nézelődj, gyűjts ötleteket! És ugorj neki!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük