Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Facebook csoport vagy oldal?

Facebook főoldal

Ma már mindenkinek van valamilyen közösségi média profilja. Ezen tájékozódunk, ezeken tartjuk a kapcsolatot az ismerősökkel, nézünk vicces videókat. Számodra miért jó és egyben miért szükséges vállalkozóként jelen lenni? Könnyen el tudod érni, meg tudod mozgatni az embereket, közvetlenül tudsz kommunikálni velük. Akár eladni is tudsz nekik, de ennyire ne szaladjunk előre. Nézzük meg, hogy számodra a Facebook oldal vagy csoport lenne inkább a megfelelő! (az eladásnak itt is meg kell ágyazni)

 

Miért éri meg neked a Facebook üzleti oldal vagy szakmai csoport?

Kezdem a hátrányaival: nem a tiéd a felület. Bármikor előfordulhat, hogy valami miatt nem éred el, nem tudod megnyitni, így az a kommunikációs csatornád is elbukik. Bár lehet időzíteni a bejegyzéseket, de azok a megjelenés után hamar eltűnnek és csak akkor láthatók, ha valaki felkeresi a Facebook csoportodat vagy oldaladat és visszagörget a korábbi bejegyzésekhez. Ezért érdemes alternatív megoldásként valami olyan felületen is kommunikálni, amire sokkal nagyobb ráhatásod van. Ilyen jellemzően a honlap, és a hírlevél. (de ezekről máskor!)

Mindegyik közösségi média felület egy kicsit más. Mégis melyiket válaszd? Mindig vedd figyelembe a célcsoportod kedvenc helyét. Ha a te célcsoportod 18-25 éves fiatalokból áll, akkor valószínűleg nem a Facebook lesz az a hely, ahol leginkább el tudod őket érni. Ez a korosztály például inkább a tiktokot, Snapchatet részesíti előnyben (számukra a Facebook már „öreg”, „poros”, a „muternak való”).

Mindazonáltal megérheti a Facebookkal is foglalkozni, hiszen összességében, ha megfogadod a tanácsaimat és többféle anyagot gyűjtesz egyszerre a tartalomgyártáshoz, akkor nem sokkal több idő megírni néhány posztot a Facebook oldalra vagy csoportba. Ha hirdetésben gondolkozol, a Facebook egy jó felület lehet. Jól lehet célozni, sok mindent tudsz mérni vele, és több felületen is megjeleníti a hirdetésed ( pl. az Instagram és a Messenger). Mindazonáltal mindenképpen gondold át, hogy mennyi időt szükséges az egyes közösségi média felületekbe befektetned, ha amúgy a célcsoportodat nem nagyon éred el rajta.

Honnan tudod, hogy a Facebookon van-e a célközönséged?

Nézd meg! (Ehhez szükséged lesz egy profilra mindenképpen!) A keresőbe írd be a termékedet, szolgáltatásodat, a kapcsolódó szavakat egyesével. És egyszerűen keress rá! A találatok között ki tudod szűrni az oldalakat, a csoportokat. Kattints bele a csoportokba, nézd meg az oldalakat, amik a találati listán szerepelnek. Ha ajánl kapcsolódó oldalakat, azokra is ránézhetsz. A lájkolók, hozzászólókat elemezd, készíts statisztikát. Jellemzően ők tartoznak a te célcsoportodhoz?

 

Facebook csoport vagy oldal? Esetleg személyes profil?

A Face háromféle lehetőséget kínál számunkra, hogy követőket gyűjtsünk. Az egyik a saját profilunk. Ha regisztrálsz a Facebookra, egy személyes profillal indulsz. Gyűjtheted az ismerősöket, írhatsz magadról, a magánéletedről. Esetleg megemlítheted, hogy mivel foglalkozol, vagy ha nagyobb dologra készülsz a vállalkozásodban, akkor természetesen kiteheted a profilodra is.

Azonban egyáltalán nem profi, ha a személyes profilodat használod az üzletedhez. Kevés lehetőséget is ad amit ki tudnál használni üzletépítésre. Természetesen belefér, hogy egyszer-egyszer megosztod az üzleti Facebook csoport vagy oldal linkjét, sőt használhatod segítségként a piackutatásra is. Viszont nagyon nyomulsz, sok ismerősöd ki fog követni, vagy egyszerűen le fog tiltani. Arról nem is beszélve, hogy az ismerőseink és a rokonaink csak néha jelentik a célcsoportunkat is egyben.

 

Facebook csoport

Indíthatsz Facebook csoportot, ahol mintegy közösségbe gyűjtöd az embereket. Te állíthatod be, hogy ki csatlakozhat, azt is, hogy bárki megtalálhassa, vagy privát legyen, esetleg titkos. Nagyon jó a csoport, a vállalkozásod szempontjából nagyon sokféleképen használhatod.

A csoporthoz jellemzően jobban szeretnek csatlakozni az emberek. Kicsit úgy érzik magukat, mint egy klubban. Bár te rendelkezel adminként a joggal, hogy moderáld a bejegyzéseket és hozzászólásokat, de alapvetően önálló életre tud kelni egy csoport.

A Facebook csoportban bátran bemutathatod a termékedet, a terméktapasztalatokat, erre bíztathatod a vevőidet, megkérheted, hogy lépjenek be és írják meg a véleményüket. Itt közvetlenül kérdezhetnek tőled, a reakciókból láthatod, hogy melyik poszt, melyik termék sikeres. Kérhetsz visszajelzést, indíthatsz szavazást, live videót is.

Ha olyan szolgáltatást kínálsz, ahol szükséges az után követés, vagy jó, ha van egy felület, ahol elérhetik a vevők egymást és téged, vagy a munkatársaidat, akkor a privát csoport ideális megoldás lehet. Ha intim, vagy érzékeny témát ölel fel a terméked, vagy a szolgáltatásod, akkor is mindenképpen a privát csoport lesz a megfelelő. A csoport a klub, a fórum, a találkahely.

Mivel a Face algoritmusa úgy működik, hogy ha lájkolunk valamit, akkor abból többet fog mutatni, így nagyon fontos, hogy a látogatóid reagáljanak a bejegyzéseidre. Ehhez minőségi tartalmat kell kitenned a csoportodba, amivel megmozgatod a tagokat, amit lájkolnak, hozzászólnak, vagy elolvasnak.(A Facebook algoritmusa figyeli azt is, hogy mennyi időt tölt valaki az adott cikk olvasásával.)

 

Facebook oldal

Nagy előnye, hogy ezt tudod hirdetni. Tulajdonképpen csak ezt tudod hivatalosan hirdetni, a csoportod legfeljebb ajánlani tudod. Ha komoly témával foglalkozik a vállalkozásod, akkor ma már elengedhetetlen, hogy fent legyen egy Facebook oldal is az elérhetőségek között.

Sok terhet le tud venni a válladról egy jól felépített Facebook oldal. Akár csetbotot is rá tudsz kötni, ami (természetesen a termékedtől, szolgáltatásodtól függően) akár időpontot is tud foglalni, vagy az alapvető témakörökben el tudja igazítani a látogatót.

Ha hirdetsz, akkor nem kell megvárnod, hogy sokan kövessenek annak érdekében, hogy lássák a posztjaidat. A meghirdetett posztot a Facebook mindenkinek megmutatja a beállított paraméterek, a hirdetés ideje és a rendelkezésre álló pénzösszeg függvényében.

Az oldaladdal rengeteg emberhez el tudsz jutni!

Össze tudod kötni az Instagramm oldaladdal is, így egyszerre két helyre tudsz posztolni, pedig csak egyszer írtál. (Fontos, hogy a tartalmad legyen az Instagrammra is alkalmas, különös tekintettel a fényképekre, illetve a #hashtagekre.)

A Facebook oldal valójában egy iroda, egy kirakat, egy hirdetési felület. Az oldallal tudsz hirdetni konkrétan terméket, szolgáltatás, tudsz gyűjteni hírlevél feliratkozókat, látogatókat terelni a weboldaladra.  Ha jól állítod be a hirdetést, akkor releváns közönség fog feliratkozni, jelentkezni, ellátogatni.

 

Melyik lesz számodra az igazi?

Ma (2022-ben) a Facebook a csoportokat szereti inkább megmutatni az embereknek, mint az oldalakat. Ennek több logikus oka is van (és rengeteg olyan ok, amit laikusként nem tudhatunk).

A Face számára a lényeg, hogy ott tartsa az embereket. A csoportok pedig erre tökéletesen alkalmasak. Ha valahol jól érzed magad, ha tudsz beszélgetni, vagy tudod hallgatni (olvasni) mások véleményét, akkor sokáig ott maradsz. Pont ez a célja a Facebooknak: minél tovább ott tartani a látogatót.

Másrészt azt mondja, hogy ha szeretnél célzottan az emberek szeme elé kerülni a vállalkozásoddal, akkor indíts egy oldalt és fizess a megjelenésért. Nem elvetemült, ördögtől való dolog a Facebookon hirdetni, azonban induló vállalkozóként még nagyon sok mindent át kell gondolnod, hogy valóban kifizetődő legyen számodra a Facebook hirdetés.

 

Tehát ha a közvetlen, vagy a közvetett célcsoportod jelen van a Facebookon, illetve az Instagrammon, akkor mindenképpen érdemes a saját Face profilod mellett csoportot is és oldalt is létrehozni. Mobilon is lehet állítgatni, de asztali gépen, illetve notebookon jobban átlátható. A profilod mellett lévő + jelre kattintva tudod kiválasztani, hogy mit szeretnél.

Facebook oldal vagy csoport?

 

Oldalnál választanod kell egy nevet, egy kategóriát. Ne aggódj, minden módosítható a későbbiekben!

Facebook oldal létrehozása

Csoportnál szintén kell adni egy nevet a csoportnak, és az adatvédelmi beállításoknál tudod megadni, hogy nyilvános legyen, vagy privát. Ha még magad sem tudod, akkor állítsd nyilvánosra. A nyilvános csoportot át lehet állítani privátra bármikor, de fordítva ez nem lehetséges.

 

Facebook csoport létrehozása

 

A konkrét Facebook oldal vagy csoport indítás lépéseiről másik bejegyzésekben olvashatsz (ezek feltöltése még folyamatban, kis türelmedet kérem. Köszönöm!)

 

Indítsd el a vállalkozásodat a Facebookon is!

Ahhoz, hogy valóban hasznodra legyen a Facebook, és te is jól járj a használatával, ennél a cikknél mélyebb tudás szükséges. Rengeteget lehet még beszélni róluk, amint elkészültek, folyamatosan lehet csiszolgatni, szépítgetni, tökéletesítgetni.

Ugyanazt tudom javasolni, mint a blognál is: inkább indulj el, kezdd el, és később csinosíts rajta, később alakítgasd menet közben, mindig tanulj hozzá valamit. Inkább indítsd el félkészen, minthogy „először a kisujjamba töltöm a Facebook csínját-bínját” és akkor állsz neki publikálni ezen a felületen.

Állj neki, indítsd el, állítsd csatasorba a Facebook oldal vagy csoport felületeket is a vállalkozásod érdekében!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük