Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Mi az a hírlevél?

Mi is az a hírlevél?

Meglepő volt látni az egyik más témában végzett kutatásomkor, hogy van, aki még nem tudja, mi az a hírlevél. Természetesen nem lenézésből írom, hiszen egyrészt könnyen lehet, hogy már találkozott vele, csak nem azonosította még hírlevélként. Az is lehet, hogy tényleg még nem találkozott valaki még hírlevéllel, az internettel összefüggésben. Hiszen lehet bárki profi a saját területén, ha az internet csak kis részt foglal el az életében, könnyen lehet, hogy nem tudja még mi az a hírlevéllel. Nekik írom ezt a posztot, illetve bárkinek, aki szívesen elolvassa.

Tartalom:

  1. Mi az a hírlevél?
  2. Mire jó a hírlevél?
  3. Mi a különbség a spam és a hírlevél között?
  4. Mi az a hírlevél szoftver?
  5. Mi az a hírlevél sorozat?
  6. Hogyan tudok leiratkozni a hírlevélről?
  7. Nem kell félni a hírlevéltől

 

Mi az a hírlevél?

A hírlevél gyakorlatilag olyan, mint egy céges értesítőlevél, vagy reklám, ami a postaládádba érkezik. A hírlevél az internetes postaládádba érkezik. Célja, hogy hírt adjon egy olyan személyről (természetes, vagy jogi személy), akire te kíváncsi vagy és megkérted arra, hogy néha jelentkezzen.

A hírlevél egy elektromos levél, amivel a vállalkozás (vagy akár magán ember) rendszeresen kommunikálni tud veled és veled együtt egyszerre sok további feliratkozóval.

A hírlevelekre nem szükséges válaszolni. Sokra nem is lehet. Olyan, mint a postaládádba érkező szórólap, amelyik a helyi üzlet akcióira hívja fel a figyelmed. Azzal a különbséggel, hogy a hírlevélre neked kell feliratkozni, tehát valószínű érdekel is a téma.

 

Mire jó a hírlevél?

A hírlevélre önszántadból iratkozol fel. Ha tetszik egy blog, vagy valakinek az oldala, esetleg szeretnél még többet megtudni az adott cégről, vagy szeretnél értesülni arról, ha az általad kiszemelt terméket leárazzák, akkor egyszerűen feliratkozol a hírlevélre. A cég, akinél feliratkoztál, ezentúl rendszeresen hírlevelet fog neked küldeni az e-mail fiókodba, így nem kell minden alkalommal felkeresned a honlapjukat, csak akkor, amikor a hírlevél alapján számodra érdekes dolog történt (pl. a várva-várt termékleárazás megtörtént)

 

Mi a különbség a spam és a hírlevél között?

Sajnos sokan visszaélnek az e-mail marketinggel és kéretlenül, az engedélyünk nélkül küldenek leveleket. Ezek kalóz hírlevelek, vagy más szóval spam-ek. Nagyon kell velük vigyázni! Ritkán tartalmaznak olyan ajánlatot, amit egyáltalán érdemes megnyitni. Cserébe veszélyes linkeket tartalmazhatnak és még sok egyéb veszélyük is van, amire jelen cikk nem tud kitérni a téma mérete miatt.

Szerencsére ma már a legtöbb e-mail levelező rendszer felismeri a spam-eket, és külön csoportosítja őket.  Azért írtam, hogy ritkán tartalmaznak jó ajánlatot, mert sajnos előfordul, hogy azok a hírlevelek is a spam mappában végzik, amiket amúgy szívesen fogadnál, illetve amikre feliratkoztál és várva-várod. Éppen ezért ne töröld azonnal a spam mappát, hanem időről időre nézd át az ott lévő feladókat. (megnyitni nem kell a leveleket, csak ha gyanusnak érzed, hogy az nem spam, hanem számodra értékes levél)

Figyelni kell, mert néhány levelező rendszer bizonyos idő után automatikusan törli a spam-eket (a Google például 30 nap után), így ha magánlevél, vagy akár szolgáltató levél, esetleg a várt hírlevél is a spam mappában van, kíméletlenül törlésre kerül.

 

Mi az a hírlevél szoftver?

Röviden a hírlevél szoftver, vagy hírlevél küldő program kezeli az email címeket és kiküldi a leveleket a megadott utasítások alapján.

Egy jó hírlevél szoftver, jó beállításokkal sok terhet le tud venni a vállalkozók, cégek válláról, sok lépést teljesen automatikussá lehet tenni. Érdemes ezért olyat választani, ahol automatizálásokat lehet beállítani.

A magyar piacon is létezik, magyar fejlesztésű hírlevél szoftver, mint például a SalesAutoPilot, vagy a Listamester. Külföldi, globális cégek termékeit is sokan nagy elégedettséggel használják.

 

Mi az a hírlevél sorozat?

Amikor feliratkozunk, könnyen lehet, hogy egy néhány részes email tanfolyam miatt tesszük. Nagyon tetszik, amit látunk a cég weboldalán, és szeretnénk mélyebben beleásni magunkat a témába. A feliratkozásért cserébe egy hírlevél sorozatot küldenek nekünk, ami az adott témához kapcsolódik. Tehát akár maga az e-mail tanfolyamot is hírlevél sorozatnak nevezhetjük.

Általában a hírlevél sorozat egy adott témát körüljáró, sorozatban, egymás után kiküldött e-mailekből álló sorozat. Általában feliratkozáskor, vagy átiratkozáskor szokás kiküldeni. Átiratkozás alatt azt értjük, amikor egy már meglévő email listát szeretne felfrissíteni a vállalkozó, esetleg érdeklődés szerint csoportosítani a feliratkozott olvasókat, hogy még személyre szabottabb tartalommal tudjon kedveskedni számukra.

Sokszor előfordul, hogy idővel az általános hírleveleket fogjuk kapni, miután az első hírlevél sorozatnak vége. Mivel a folytatás automatikus, valószínűleg észre sem fogjuk venni. Ha zavaró számodra, bármikor leiratkozhatsz!

 

Hogyan tudok leiratkozni a hírlevélről?

A mai jogszabályok szinte mindenhol egységesek (nem ismerem minden ország erre vonatkozó jogszabályát, de jelenleg nem tudok ellenpéldáról). Egyetlen kattintással, esetleg kettővel le kell tudnod iratkozni a hírlevélről. Minden indoklás nélkül. Véglegesen.

A hírlevél leiratkozás fajtáiról katt ide.

Attól még, hogy a hírlevél listán nem szerepelsz többé, még előfordulhat, hogy egyéb helyen tárolják az email címedet. Tipikus példa, ha pl. egy webshopban létrehoztál egy profilt magadnak, ahol megadtad a vásárláshoz szükséges adataidat. Ilyenkor továbbra is a rendszerükben maradnak az adataid, amiket megadtál, és emailben fognak a rendeléseddel kapcsolatban kommunikálni veled. Azonban hírlevelet nem kapsz többet. Ha a profilodat is szeretnéd megszűntetni, és az összes adatodat töröltetni, erre is jogod van bármikor. Ez esetben fel kell keresned az adott oldalt, és követni az erre vonatkozó utasításaikat.

 

Nem kell félni a hírlevéltől

Ahogy látod, a hírlevél nagyon hasznos mindenki számára. Hiszen csak arra a hírlevélre iratkozhatunk fel, ami valóban érdekel minket. Mennyivel jobb, mint a több maroknyi szórólapot naponta kivenni a postaládából, esetleg egyenesen a kukába dobva.

A cégeknek is jó, hiszen célzottan, csak azoknak küldik el, akiket valóban érdekel a termékük, illetve a szolgáltatásuk. Így egy csomó marketing költséget meg tudnak spórolni, illetve külön meglepetésekkel tudnak készülni a feliratkozóiknak.

 

Remélem sikerült kicsit tisztázni, hogy mi az a hírlevél. Ha bármi kérdésed van a témával kapcsolatban, tedd fel kommentben a cikk alatt!

Kellemes hírlevél olvasgatást!

 

Maradt még kérdésed? Görgess lejjebb a kommentekhez és kérdezz!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük