Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Saját blog létrehozása

Saját blog létrehozása Wordpressre

Azt már tudod, hogy a vállalkozásodhoz elengedhetetlen egy blogot indítani, de azt gondolod, hogy a saját blog létrehozása már túl sokat kívánna tőled. Csak húzod, halasztod, nem mersz nekiállni, mert bonyolultnak tűnik. Gyere velem, megmutatom, hogyan hozz létre saját blogot!

Tartalomjegyzék:

 1. Miről írj a saját blogban?
 2. Saját blog létrehozása ingyenes felületen
 3. Saját blog létrehozása fizetős felületen
 4. Saját blog létrehozása WordPress motorra
 5. Saját blog létrehozása úgy, hogy a kisujjadat is alig mozdítod
 6. Saját vállalkozáshoz e-mail cím létrehozása
 7. Hogyan írj saját blogot?
 8. Keresőoptimalizáld a cikkedet
 9. Oszd meg a közösségi médiában
 10. Állj neki a saját blog létrehozásának

Miről írj a saját blogban

Már tudod, hogy kinek írj, hiszen megvan a célcsoportod, csak azt nem tudod még, hogy mit? Ne aggódj! Csak az elején fogod azt érezni, hogy nincs témád. Aztán ahogy egyre jobban beleásod magad egy-egy kiválasztott témába, úgy fognak újabb és újabb ötletek az eszedbe jutni. Ezeket gondosan jegyezd fel valahogyan néhány szóban, legyél bárhol.

Miről beszélgetnek veled, ők miről beszélgetnek egymás között? Milyen kérdéseik vannak? Miről olvasnának szívesen? Kérdezd meg őket és hallgasd meg a válaszukat! Olvass közösségi médián, figyeld a kommenteket! Amit többen is mondanak, azzal a témával érdemes mindenképpen foglalkoznod!

Ha találtál már néhány témát, akkor jöhet a kulcsszókutatás. Kezdheted akár ezzel is, ha már van néhány ötleted, vagy terméked, szolgáltatásod. A kulcsszavakat a legkönnyebben a Google segítségével találhatod meg. Ha regisztrálsz egy ads fiókot, akkor azt is megtudhatod, hogy melyik kulcsszavakra érdemes írnod és mikor, illetve melyikeket érdemes inkább hanyagolni. Egyszerűen írd be a Google-be a saját témádat, a közönséged által használt szavakat és meglátod, milyen ötleteket fog kiadni. Ezekre írhatsz cikket.

 

Saját blog létrehozása ingyenes felületen

Választhatsz ingyenes blog szolgáltatót. A legnépszerűbbek a blog.hu, a reblog, a bloger.hu. (ezek kifejezett blog motorok, léteznek ingyenes weboldal motorok is)

Jók, mert nem kell semmilyen számítógépes tudás ahhoz, hogy elindítsd a blogodat. Valóban néhány kattintás és egy e-mail cím megadása után már írhatod is a cikket. A blog szolgáltató segíthet neked, a főoldalra is kiteheti a cikkeket, így tudsz könnyebben népszerűségre szert tenni .

Hátránya, hogy nem a tiéd, így bármikor bármi történhet vele, nem tudsz mit csinálni (mindig minden cikkedet mentsd le akár ingyenes, akár fizetős blog motoron írsz). Tartalmazhat hirdetéseket, amikért nem te kapod a pénzt, illetve tényleg csak blog írásra, esetleg hírlevél feliratkozáshoz jó, elég szűkösek a lehetőségei. Sok esetben ronthat a megítéléseden, ha ingyenes blogon építesz vállalkozást. Ha valóban szeretnéd, hogy a blogod több legyen puszta naplónál, akkor nem érdemes az ingyenes szolgáltatókra bízni magad.

Ennek ellenére nem egy blogger van, aki előszeretettel használja ezeket a felületeket és nagyon sikeres, pénzt is keres vele (link a pénzkeresés a bloggal cikkhez). Gondold t, hogy mi a terved, mik a távolabbi céljaid és ennek megfelelően válassz ingyenes, vagy fizetős blog motort.

 

Saját blog létrehozása fizetős felületen

A saját weboldalon létrehozott blog teljes egészében olyan, amilyen szeretnél. Cserébe a te közreműködésedre nagyon nagy szükség van. Előnye, hogy a sajátod, azt csinálsz vele, amit akarsz. Ha komolyan gondolod a vállalkozásodat és nem szeretnél megállni a naplószerű blognál, akkor mindenképpen javasolt ez a megoldás.

 

Szükséged lesz egy domainra és egy tárhelyre.

Érdemes lehet olyan tárhelyszolgáltatót választanod, aki egyben domain regisztrátor is (a legtöbb ilyen), mert akkor ők egyből mindent megcsinálnak. Amint megvásároltad a tárhelyed bérleti jogát, máris használatba veheted. A domain névre néhány napot várni kell. A beállítási lépéseket és adatokat a tárhelyszolgáltató fogja kiküldeni emailben. Szolgáltatótól függ, hogy ingyen, vagy pénzért de szívesen segítenek ők is az első lépéseknél. Ez pénzben nem nagy összeg eddig, évente párezer Forint.

 

Hozz létre egy adatbázist

Ha megvan a tárhely és a domain is, szükséged lesz egy adatbázisra és egy adatbázis felhasználóra ahhoz, hogy telepíteni tudd a tartalomkezelő rendszered. Ezeket a tárhelyed admin felületén néhány kattintással meg tudod tenni. Ne félj ettől, képzeld el, hogy gyakorlatilag olyan, mintha egy speciális könyvtárat hoznál létre a saját géped egyik tárolóján, vagy akár a felhőben.

 

WordPress motorra ajánlom a saját blog létrehozását

Bevallom, elfogult vagyok, ám okkal. Nagyon szeretem a WordPress motort. Rugalmas, testre szabható, olcsó (akár csak a tárhely és domain költséggel kell számolni). Szinte bármelyik kisvállalkozáshoz tökéletes megoldás lehet.

Könnyen megtanulható a használata. Értsd néhány óra alatt meg tudod tanulni, hogy hogyan kell blogbejegyzést vagy oldalakat létrehozni, de akár menüt, oldalsávot, különböző feliratkoztató formokat betenni. A lehetőségek száma szinte végtelen. (bár ez hátrány is egyben, ha nincs saját elképzelésed, könnyű elveszni a lehetőségek dzsungelében)

 

WordPress telepítés

Ha megvan a domain, a tárhely és az adatbázis, akkor jöhet a WordPress telepítés. Véleményem szerint a legkönnyebb út a saját ftp kliens segítségével feltenni a tárhelyre a WordPress file-okat, de van olyan szolgáltató, aki vagy megcsinálja helyetted, vagy ad lehetőséget, hogy az admin felületedről telepítsd a WordPress.

Telepítés után meg kell adnod a honlap nevét, a felhasználót és az adatbázis adatokat. Ha minden rendben, akkor létre is jött a honlapod, már csak be kell állítani és nekiállni, publikálni a cikkeket.

 

Olvass még többet a saját weboldal készítésről.

 

Saját blog létrehozása úgy, hogy a kisujjadat is alig mozdítod

Természetesen megteheted, hogy kiadod másnak a saját blogod elkészítését, felügyeletét, még akár a posztolást is egy-az egyben. Sokan nem bajlódnak a saját blog létrehozással, hanem egyszerűen megbíznak egy szakértőt, vagy ügynökséget, hogy indítsa el, állítsa be a blogot. Akár a teljes blogírást is kiadhatod, de akár ezt a feladatot megtarthatod magadnak is. Esetleg a weboldal karbantartásáért fizetsz meg valakit, mert azzal már tényleg nem szeretnél bajlódni.

Természetesen mindez pénzbe kerül, neked kell mérlegelni, hogy megéri-e időt és energiát, pénzt fektetni abba, hogy kitanuld a saját blog létrehozását, vagy inkább kisebb-nagyobb részfeladatokat kiadsz másoknak.

 

Saját vállalkozáshoz e-mail cím létrehozása

Ahogy a magán és a vállalkozás pénzügyeit sem illik keverni egymással, úgy a vállalkozás és a magánlevelezést is érdemes különválasztani. Létrehozhatsz a domainhoz tartozó email címet. Sokkal komolyabban hat, ha például sajatneved@sajatdomain.hu az email címed, mint akár egy gmail-es cím. Saját, a domainhoz tartozó email címet szintén néhány kattintással létre tudsz hozni a tárhely admin felületeden.

Ha ezt nem szeretnéd, akkor is érdemes egy másik email fiókot indítani a vállalkozásodnak, ha eddig még nem tetted meg. Nemcsak a biztonság, de a levelek elkeveredése miatt is.

 

Hogyan írj saját blogot?

Ha megvannak a kulcsszavak, jöhet a tervezés. Egy témát járj körbe, arról írj több és sok cikket, rendszeresen. (A rendszerességre neked van szükséged annak érdekében, hogy sok blogbejegyzést tudj írni. A keresőmotoroknak és a látogatóknak a mennyiség kell). Válassz ki fix időpontot, amikor a blog bejegyzésekkel foglalkozol és szánj rá folyamatában több órát.

A saját szavaiddal írj, a saját stílusodban. Egyáltalán nincs szükség mesterkéltségre, vagy olyan szavakra, amiket amúgy a beszélt nyelvben nem használsz. Emlékezz, a saját célcsoportodnak írsz, használd azokat a szavakat, amiket ők is és te is. Pontosan azért követnek téged, mert szeretik a stílusod. A blogod se legyen másmilyen!

 

Keresőoptimalizáld a cikkedet

Ahhoz, hogy a saját blogod valóban hozzásegítse a vállalkozásodat a sikerhez, mindenképpen okosan, ésszel kell megtervezni és megírni. A keresőoptimalizált szövegírásról a Pegimaseo oldalon olvashatsz, ha bővebben szeretnéd beleásni magad a témába. Itt most a leglényegesebbeket említem, amikre mindenképpen érdemes figyelned.

 1. a meglévő kulcsszavakat rendszerezd témák szerint, majd egyszerre egyetlen témát kezdj el kidolgozni, körbejárni több cikkel
 2. egy blog bejegyzéshez egyetlen kulcsszót válassz
 3. legyen jó a <title> és a <meta>
 4. a kulcsszó legyen benne a címben
 5. a kulcsszó jelenjen meg több alcímben is, de nem szükséges az összesben
 6. a kulcsszó kerüljön bele az első bekezdésbe
 7. a kulcsszó forduljon elő a szövegben többször. Kicsit lehet erőszakoskodni és kiírni a kulcsszavadat ott is, ahol amúgy csak utalnál rá
 8. ne vidd túlzásba, szakszóval „ne optimalizáld túl”. Nem a keresőnek írsz, ha túl sok a kulcsszó, akkor túl műnek fog hatni, élvezhetetlen lesz a cikk.

 

Oszd meg a blogbejegyzéseidet

Oszd meg annyi felületen, amennyin csak tudod. Azokon a közösségi média oldalakon, ahol a célcsoportod jelen van, oda mindenképpen tedd ki a bejegyzésed linkjét. Válaszold meg az érkező kommenteket, köszönd meg a lájkokat, emojikat. Ha gondolod kérdezz rá, hogy mi tetszett a cikkedben, miről olvasna még szívesen. Gyűjtheted az ötleteket a következő cikkekhez.

Szeretnél létrehozni Facebook oldalt, vagy csoportot, de nem tudod, melyik lenne az ideális? Ez a cikkem pont ebben segít eligazodni.

 

Állj neki a saját blog létrehozásának

Sok lépést kaptál, bár biztosan vannak még sötétebb foltok. Ne aggódj, csak kezdd el! Ha elakadsz, mindig van segítség, de a kezdeti félelmeid ne tartsanak vissza attól, hogy elindítsd a saját blogodat!

Hozd létre a saját blogodat és élvezd, ahogyan szállítja neked az érdeklődőket!

Sok sikert!

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük