Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Saját blog írása

Indíts saját blogot

Az online jelenlét egyik alapja a saját blog írása! Akár idegenkedsz tőle, akár próbáltad már és van ilyen-olyan tapasztalatod, a vállalkozásod szempontjából mindenképpen érdemes vele foglalkozni. Nagyon stabil alapot ad, ráadásul rengeteg munkától kímél meg. Ha rendszeresen és jól foglalkozol a bloggal, hatalmas segítségedre lesz a vállalkozás építésben.

 

Miért jó a saját blog írása?

Évek óta foglalkozom online jelenléttel és nem tudom eléggé hangsúlyozni a blog jelentőségét. Alapvető marketing technika, a vállalkozás online jelenlétének az egyik stabil alapja. Látogatókat tud szerezni Neked, forgalmat tud generálni a honlapodra, de a közösségi média oldalaidra is. Minél nagyobb a látogatottság, annál több lesz a végén az értékesítés.

 

Neked még nincs saját vállalkozásod? Még csak tervezed, vizsgálod a lehetőségeket?

Ebben az esetben is érdemes elindítadod a saját blogodat. Megtanulhatsz közönség előtt beszélni, megfogalmazni a saját gondolataidat. Mindezt olyan hivatalosan, hogy az egész világ láthatja. Akár a leendő üzletfeleid is. Megtanulsz kommunikálni. Megtanulod a kommunikációnak a nyelvezetét. Nem lesz majd lámpalázad. Természetesen fogod tudni majd kifejezni magad írásban.

 

Hol indítsd el a saját blogodat?

Az összes tudásomat és tapasztalatomat egybevetve a legőszintébben a saját tárhelyen a saját domain névvel indított saját blogot tudom ajánlani. És ez nemcsak az én véleményem. Az az igazság, hogy már több, mint 10 éve foglalkozom online megjelenéssel, de még egyetlen egyszer sem hallottam, hogy valaki tartós megjelenésre az ingyenes tárhelyen lévő ingyenes blogot javasolta volna vállalkozás építésre.

 

Hogyan indítsd el a saját blogod?

 

Természetesen ha hobbiból szeretnél publikálni, tökéletes egy ingyen blogmotor a maga kötöttségeivel. Ahhoz, hogy túllépj a komfortzónádon és a világ elé tárd a gondolataidat általános témákban, tökéletes megoldás lehet egy blog.hu például. Néhány kattintással el tudod indítani, némileg személyre is tudod szabni a kinézetét. Azonban vállalkozást építeni, de még az offline vállalkozás online támogatására is érdemes saját domain néven weboldalt építeni.

 

Hogyan kezd el a saját blogodat írni?

Nagyon fontos, hogy csak egy adott témában írd a blogot. Ha több témában szeretnél kibontakozni, akkor indíts több blogot.

Mi számít egy témának? Ha például kézműves vagy, és horgolt figurákat készítesz, akkor a horgolás, a fonalak, a technikák, de még más kézimunkákról készült cikkek is jók lehetnek. Lényeg, hogy a fő irányvonal, a posztok többsége a horgolásról szóljon. Ha neked emellett a chopper motorozás ad kikapcsolódást a haverokkal, és szeretnél egy motoros élménybeszámolót is kitenni a blogodra, akkor azt ne a horgolós oldaladra tedd, hanem indíts egy másikat. Ne hozd zavarba az olvasót az egymástól teljesen elütő témákkal. Természetesen láblécben, vagy egy külön oldalon nyugodtan belinkelheted a többi blogodat, vagy ami érdekel, és így az olvasó megismerhet még jobban. Jó megoldás például, ha a láblécben megadod a többi oldalad elérhetőségét, vagy egy „rólam” oldalon belinkeled.

Webáruház tulajdonosként is érdemes blogot írni. Írj a termékekről, a visszajelzésekről, posztolj képeket a használatról, de indíthtsz egy másik blogot, ahol használod az adott termékeket. A szelid motorosok témánál maradva, ha a webshopod motoros kiegészítőket árul, akkor a webshop oldalán azokról írj, akár speciális ápolószerekről, amivel a motoros ruhák hosszú életűek lehetnek. Viszont a motoros körutazásról indíts egy új blogot, ahonnan természetesen reklámozhatod a saját webshopodat.

 

Miről írj blogbejegyzést?

Figyelj, hogy egy adott témáról írj cikket! Ne kalandozz el! Ha úgy érzed, hogy nagyon elment a téma más irányba, vágd ki, és írj vele egy másik cikket. Én ezért szeretem először szövegszerkesztőben megírni a cikkeket. Mintegy piszkozatként csak írom, ami az eszembe jut. Sok lap nyitva van ilyenkor, van, ahol csak egy-két sorral, amit majd késbb dolgozok ki, vagy talán sohasem. De nem motoszkál tovább a fejemben, nem tereli el a gondolataimat.

Rengeteg téma és megoldás van, amiről bejegyzést, cikket lehet írni. Írj arról, amit csinálsz a vállalkozásban, miért kezdted el, vagy a termékről/szolgáltatásról. Ha van már visszajelzésed, írj arról egy posztot. Ha sokszor fordul elő ugyanaz a kérdés, máris egy újabb ötlet. Ha terméked van, miből készül, hogyan készül. Írhatsz az alapoanyagokról, az előállításról, a termék származási helyéről is. Ha te viszont eladó vagy, készíthetsz bejegyzést arról, ha meglátogatod a gyártót. Dokumentálj mindent, készíts saját fényképeket, videókat és használd fel, gyárts egyedi tartalmat! (Még több ötletért és mélyebb tudásért olvasd el a helyi vállalkozásokhoz írt cikkemet a Pegima SEO oldalon.)

 

A blogírást nem szabad túlagyalni!

Kezdetben teljesen jó, ha rövidebb cikkeket írsz, aztán szépen egyre hosszabbakat. Ha belejössz, már magabiztosan fogod váltogatni a különböző hangvételeket, a különböző szöveghosszal.

Egyszerűen írd le, amit gondolsz, mintha beszélgetnél valakivel. Képzeld magad elé azt a személyt, akihez beszélsz. Megteheted, hogy konkrét (képzelt) beszélgetést írsz le. Mintha kérdezne a másik fél, te pedig válaszolnál rá. A kérdések lehetnek a bekekezdés címek.

Írj saját stílusban, add magad! Semmi értelme a blogot komoly stílusban írni, rájátszani saját magadra, amikor pedig konkrétan az ügyfelekkel beszélgetsz, nem fognak rád ismerni, mert nem ezt szokták meg tőled. A blogod tükrözzön téged, a te stílusodat és a témához való viszonyodat.

Ne aggódj azon, hogy nem ugyanabban a hangulatban írod a cikkeket. Ne aggódj azon, hogy nem ugyanaz a stílus. Csak írj! Tanuld meg figyelni a visszajelzéseket, így látni fogod, hogy a te olvasóidnak mi jön be, mi tetszik. Ahogy egyre több gyakorlatot szerzel, úgy tudod majd egyre könnyeben összehangolni a saját stílusodat azzal, amit az olvasók is szívesen fogyasztanak.

 

Az ötlet illékony, ragadd meg, jegyezd fel

Nagyon fontos azonban, hogy ha jön az ötlet, akkor valahogyan mindenképpen jegyezd le! Ha van időd, akkor akár azonnal ki is teheted a social média felületre. Aztán amikor látod, hogy mi a visszajelzés, ahhoz írhatod a blog cikket (vagy készítheted a videót, vagy a többi tartalmadat). Ha nincs időd, akkor is mindenképpen jegyezd fel az ötletedet.

Van az, amikor az ember lánya annyira fáradt, hogy nem tud egyszerűen posztolni. Vagy éjjel, két visszaaltatás között jön az ihlet (alfa hullámoknak hála), természetesen nem kapcsolod be a világító kijelzőt, vagy kezded el hangosan mondani a telefonodra az ötleteidet. Erreérdemes az ágyad közelében egy ceruza és papír (a ceruzával nehezebb maradandó károsodást okozni, ha a gyerekek kezébe kerül). Lehet egy-két skicc, egy két szó akár. Lényeg, hogy másnap tudd majd, hogy mire gondoltál az éjjel!

 

Tökéletesnek kell lennie?

Dehogy. Legyél az ügyfélkapcsolatban a kiszolgálásban tökéletes, legyen a terméked profi. A blog inkább egy könnyedebb hangvételű beszélgetés, nem egy akadémiai előadás! Adj magadból, írj lelkesen, mert a hangulat, a lelkesedés nagyon átmegy, az olvasó érezni fogja, hogy szívből írtad-e a sorokat. Ez sokkal fontosabb, mint a profizmus. Másrészről a célcsoportodnak írj. Ha pl idősebb a korosztály, ne használj túl sok szlenget. De van olyan téma is, ahol akár könnyedebb vulgáris szavak is beleférnek a posztba. Lényeg, hogy az olvasónak készüljön a cikk. Arról ami érdekli, olyan stílusban, ami érdekli.

Még csak most indítod el, semmit nem tudsz az olvasókról, célcsoportodról? Nem baj. Kezdd el, mert ahhoz, hogy gyakorlatot szerezz a blogírásban, idő és gyakrolás kell. Közben haladj a többi tanulásával, pontosítsd a célcsoportodat, a technikákat, és amikor már tudsz kinek írni, már lesz gyakorlatod a hogyan írásban is. Csak kezdd el!

 

 

Baj, ha több cikk jelenik meg ugyanabban a témában?

Dehogy baj! Egyrészt a hitelességedet növeli, ha egyvalamit meg tudsz fogalmazni többféleképpen. Tudsz szólni többféle típusú emberhez, körbe tudod járni a témát, be tudod mutatni más szemszögből is. Ilyenre csak egy szakértő képes, és az olvasód postosan ezért szeret téged olvasni, mert jónak tart az adott területen, az adott téma szakértőjeként néz rád. Nem baj, ha néhány gondolatot ismételsz egy régebbi cikkedből, de ne legyen egy az egyben másolt a cikk.

Ha már gyakorlottabb vagy, vagy jobban beleástad magad a kulcsszókutatásba, akkor megteheted, hogy más kulcsszóra optimalizálod (link a kulcsszóra írt cikkre) a hasonló cikkedet. Lényeg azonban, hogy mindig adj újat, egyedit. Legyen érdemes téged olvasni!

Kezd el írni a saját blogodat minél előbb!

A kezdeti lelkesedést, ha nem váltja fel rövid időn belül cselekvés, hamar elveszik. Mint a szalmaláng. Táplálni kell, okosan vigyázni kell rá, és ésszel, idővel, odafigyeléssel a kis pislákoló lángocskából hatalmas tűz is lehet. A blogírás is a vállalkozásod egyik alappillére lehet, és ha foglalkozol vele, akkor nagyot tud lendíteni rajta, de ugyanennyire lehet nyűg is, amivel csak ritkán foglalkozol, vagy csak eleinte írsz néhány posztot, így nem is tudja beváltani a hozzá fűzött reményeidet.

Idő kell a blognak, és idő kell neked is, mire jó blogot tudsz írni. Állj neki ma, és máris egy nappal közelebb kerültél ahhoz az időponthoz, amikor a blog dolgozik neked. Ha ma sem kezded el, akkor tolódik az időpont, talán soha nem jön el.

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük