Online marketing és online vállalkozás építés alapok külföldön élő anyukáknak

Miért lesz spam levél a hírlevelemből?

Mit tehetsz a spam megítélés ellen?

Sokan úgy gondolják, hogy a véletlen műve, hogy a hírleveleiből spam levél lesz. Azt hiszik talán, hogy ha levelek a spam mappába kerülnek, kizárólag a hírlevél szoftver, vagy esetleg a tárhely szolgáltató a felelős. Nos, bár mindegyiknek van valóság alapja, mégis érdemes körül nézni a saját hírleveleid tájékán is, mert sokat tehetsz annak érdekében, hogy a leveleid ezentúl elkerüljék a kéretlen levelek mappát.

 

Tartalom:

 1. Mi az a spam levél?
 2. Hogyan lesz egy emailból spam levél?
 3. Mit tehetsz, hogy a címzett ne spam levélnek minősítse a hírleveled?
 4. Vedd komolyan!
 5. Ne tántorítson el a spam levél lehetősége!

 

Mi az a spam levél?

A spam levél egy olyan hírlevél, amit az olvasó nem kért, nem iratkozott fel rá, legalábbis nem emlékszik, hogy feliratkozott rá. Zavarják az ismeretlen levelek, nem szeretné megkapni. Nem iratkozik le, lehet, hogy meg sem meri nyitni az emailt, hanem spamnek jelöli.

 

Hogyan lesz egy emailból spam levél?

A lényeg, hogy valamilyen oknál fogva a levelezőrendszer spamnek jelöli a leveled. Mi lehet ennek az oka?

A feladóval van gond

IP címről már sok spam érkezett, vagy valami miatt gyanús, lehet gond a hírlevél rendszerrel is, illetve maga az email lista miatt is kerülhetnek a levelek spam mappába. Ilyen esetben nem sokat tudsz tenni, inkább csak megelőzni.

Válassz megbízható hírlevél küldő rendszert. Amikor kiválasztod a számodra szimpatikusat, ne az ár legyen az elsődleges szempont. Hosszú távra tervezz!

Ne vásárolj email listát, ne cserélgess email listát. Soha. Olyat se, amiről meggyőztek, hogy jogilag rendben van.

A levél tartalmával van a gond

Ha a levelező rendszer gyanúsnak találja, spamnek fogja minősíteni. Az, hogy egészen pontosan mi alapján lesz gyanús egy levél sosem lehet tudni, hiszen pont ez a cél. De ha néhány dologra odafigyelsz, csökkentheted azt, hogy a leveleid a levélszemét között végezzék.

 • túl sok a link a levélben, ráadásul érthetetlen link szöveg mindegyik
 • szinte csak képből áll a levél, ami még ráadásul kattintható is
 • tele van NAGYBETŰVEL ÍRT SZÖVEGGEL a levél is, a tárgy is
 • személytelen, ugyanolyan, egyen levél mindegyik

 

A címzettek jelölik spamnek a leveleidet

Az is előfordul, hogy maga a címzett jelöli spamnek a leveledet. Talán azért, mert tényleg nem iratkozott fel, talán nem találja a leiratkozó linket. Vagy csak rossz hangulatban van. Arra, hogy ezt elkerüld, de legalább csökkentsd a kockázatát, sokféle lehetőséged van.

 

Mit tehetsz, hogy a címzett ne spam levélnek minősítse a hírleveled?

Összeszedtem 14 pontot, amivel csökkentheted annak a kockázatát, hogy spamként végezze a leveled. A lista nem teljes, de sokat fog segíteni, ha ezekre odafigyelsz.

 

1. spam levél megelőzés: Gondolt át a feliratkozást:

 

 1. Nézd át magát a feliratkozást. Valódi, saját magad által épített listára küldj emailt. Ne vásárolj email listát, mert hiába engedi a jog, az emberek nem fogják tudni hova tenni a leveled és téged sem. Nagyon sokan fognak leiratkozni (ez a jobbik eset), vagy egyszerűen spamnek jelölni a leveled.
 2. Használj kettős feliratkoztatást (2 opt-in). Ez azt jelenti, hogy először feliratkozó gombra kattintva megadja az email címét, amit utána a megadott címre küldött emailben lévő linkre kattintva tud megerősíteni. Ha nem erősíti meg, nem fog hírlevelet kapni tőled. Így elkerülheted azt is, hogy „letagadja” a feliratkozást, ráadásul a spam robotok ellen is nagyon jól véd ez a megoldás.
 3. Feliratkozáskor hívd fel a figyelmet arra, hogy akár a spambe, vagy a promóciós mappába is érkezhet a kért email. Hívd fel a figyelmét arra, hogy a leveledet 10 percen belül meg kell kapnia. Ekkor jelölje megbízhatónak, húzza át az elsődleges mappába. Esetleg másolja ki a feladót, és adja hozzá a megbízható feladók listájára (Freemail és társai). Akár kis videóval, vagy gif-el be is mutathatod.
 4. Kérd meg, hogy ha nem kapja meg az email cím megerősítő emailt, akkor jelentkezzen nálad a megadott email címen, vagy hívjon fel.

 

2. spam levél megelőzés: Javíts a hírleveled megítélésén:

 

 1. Értékes tartalmat kell adnod nem tudom elégszer írni. Ne adj okot arra, hogy a címzett spamként jelölje meg a leveleidet. Legyen jó a kapcsolatod a feliratkozóiddal
 2. Ne engedd, hogy elfelejtsenek! Ha csak félévente egyszer küldesz ki egyetlen levelet, akkor jó esetben észre sem veszi, vagy csak nem reagál rá. Sajnos az is lehet, hogy azonnal spamnek jelöli. Ha már egyszer belekezdtél a hírlevelezésbe, minimum hetente küldj leveleket (ez a nagyon minimum). Ha ezt nem tudod megoldani, várj még a hírlevelezéssel, mert ahogy látod, többet tudsz ártani, mint használni.
 3. Legyenek változatosak a leveleid, legyen érdemes megnyitni és elolvasni! Ha megnyitás nélkül azonnal törli őket az olvasó, akkor az már igencsak gyanúsnak számít.

 

3. spam levél megelőzés: korrigáld a technikai részleteket:

 

 1. Személyes nevet és a saját domain email címét használd. Kerüld az info, noreply, nevalaszolj stb. email címeket. A legjobb, ha azon a néven levelezel, amelyiken megismertek az olvasók.
 2. A hírleveleidhez használj saját fényképet (a neved melletti kicsike kép), illetve az aláírásodnál mindig szerepeljen a teljes név, cégnév, elérhetőség is.
 3. A levél alján (akár a levél tetején) mindenképpen jelöld, hogy melyik email címmel, melyik weboldalon iratkozott fel, és mikor.
 4. A szöveget linkeld, kerüld a link szöveges hieroglifákat. A szöveg, amire teszed a linket mutassa egyértelműen, hogy hova vezet az adott link.
 5. Tedd jól láthatóvá a leiratkozó gombot. Még mindig jobb, ha leiratkozik, mintha rossz híredet kelti a levelezőprogramok előtt.
 6. Egyes hírlevél küldők szerint, ha képet is teszel a hírlevélbe, adj hozzá legalább 500 karakternyi szöveget is

+1 Teszteld le!

 

 1. Teszteld le a levelet, mielőtt kiküldöd az élet listádra. Küldd ki saját magad privát címeire a kész hírlevelet, ugyanazt, ami majd a listádra fog kimenni. Ehhez hozz létre akár több email fiókot különböző szolgáltatóknál.

 

Ha szeretnél bővebben és mélyrehatóan olvasni a spam levelekről, olvasd el a Sales AutoPilot cikkét.

 

Vedd komolyan!

A fentieket olvasva láthatod, hogy nagyon komolyan kell venni az online marketingnek ezt a részét. Hatalmas bevételkiesést tud okozni, ha az email címed, vagy akár az egész domain neved fekete listára kerül a helytelen kiküldések miatt.

 

Ne tántorítson el a spam levél lehetősége!

Ha a szabályokat betartod, tisztán játszol és jó hírlevél küldő rendszert választasz, nem lesz gond. Nem fogsz feketelistára kerülni, és a leveleid nagy része is rendben meg fog érkezni. Még nem tudod, hogy egyáltalán szükséged van-e hírlevélre? Olvasd el a hírlevél marketing előnyeiről szóló cikket.

Vágj bele, állítsd össze a hírlevél rendszeredet, válassz egy jó hírlevél küldő szoftvert és kezdj bele!

 

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük